Het is vandaag (13 december) voor de tiende keer Paarse Vrijdag. Op meer dan 1000 scholen (vo en mbo) kleurt de school paars en hangen er regenboogvlaggen. Deze dag staat in het teken van acceptatie en zichtbaarheid van de LHBTI+ gemeenschap.

Deze dag wordt georganiseerd vanuit het Gender and Sexuality Alliance netwerk (GSA). Steeds meer scholen hebben een GSA, wat eraan bijdraagt dat LHBT+ jongeren zich meer geaccepteerd voelen op school. Ze zorgen ervoor dat diversiteit bespreekbaar wordt.

Bespreekbaar maken
Op veel scholen liepen zowel leerlingen als docenten in het paars rond en lieten zo zien dat iedereen welkom is, ongeacht seksuele geaardheid, gender expressie of genderidentiteit. Voor veel scholen is dit ook een goed moment het gesprek aan te gaan over diversiteit. Het COC verzorgde deze week veel voorlichtingen op scholen.

Bij de gastlessen vanuit het COC, gaan de gastdocenten in open gesprek met de leerlingen. Er wordt zowel inhoudelijk als persoonlijk ingegaan op gender- en seksuele diversiteit. Door het delen van eigen ervaringen, krijgen leerlingen een beeld bij de leefwereld van een LHBT’er. Zowel de negatieve ervaringen worden besproken alsook het geluk met het kunnen zijn wie je bent.

Cijfers
Dat dit van groot belang is, blijkt uit het onderzoek naar de acceptatie van LHBTI+ jongeren. Zo blijkt dat de helft van de jongeren die openlijk LBHT’er is, daar negatieve opmerkingen over krijgt. Op veel scholen worden ‘gay’ en ‘homo’ in een negatieve of grappende context gebruikt. Hoewel antipestbeleid en aandacht voor LHBT-acceptatie in de les verplicht zijn op Nederlandse scholen, gebeurt dit nog lang niet altijd.

“LHBT scholieren voelen zich bijna vijf keer vaker dan gemiddeld eenzaam (35,5% vs. 7,6%), een buitenstaander (44,2% vs. 8,9%) of onprettig (43,1% vs. 11%) op school. Jongeren die gepest worden met hun seksuele oriëntatie of genderexpressie zijn ongeveer twee keer vaker absent dan de gemiddelde leerling.” Uit ditzelfde onderzoek van het COC en Columbia University blijkt dat GSA’s bijdragen aan positieve cijfers.

Bron: COC  en ToekomstBehendig

Afbeelding door Sharon McCutcheon

Lees meer over de ervaringen van LHBTI+ jongeren op school.