Op Het Perron kunnen leerlingen ervoor kiezen de TL+ te volgen. Hierbij wordt het leren van theorie gecombineerd met het verkrijgen van praktijkervaring. De redenatie hierachter is dat leerlingen beter voorbereid zijn op de arbeidsmarkt. Één van de thema’s van de nieuwe leerweg is duurzaamheid. Dit thema heeft namelijk aansluiting met alle vakken.

Elk vak van het vakkenpakket biedt opdrachten aan die gekoppeld zijn aan duurzaamheid. Deze opdrachten zijn allemaal praktijkgericht. Zo wordt er bij economie uitgerekend wat de terugverdientijden van duurzame maatregelen zijn, wordt er bij biologie aandacht besteed aan afvalsystemen, en worden er bij wiskunde berekeningen gemaakt over de effectiviteit van ledlampen.

Leerlingen krijgen ook praktijkervaring door opdrachten van echte opdrachtgevers. Één van die opdrachtgevers is INNAX, een bedrijf dat probeert gebouwen te verduurzamen en energieneutraal te maken. De opdracht voor de leerlingen is het ontwerpen van een duurzame woning. Bij de opdracht ‘Huis van de Toekomst’ denken de leerlingen na over licht, het gebruiksgemak voor de bewoners, en de energievoorziening. Met de opdracht gaan de leerlingen hopelijk ook thuis aan de slag, bijvoorbeeld door het energieverbruik in hun eigen huis terug te dringen.

De leraren merken dat leerlingen door het thema onderwijs gestimuleerd worden om ook over duurzaamheid na te denken in hun eigen omgeving. Zo wilden leerlingen uit eigen initiatief het plastic verbruik op school aanpakken. Hierbij hebben ze de schoolleiding benaderd met vragen over de hoeveelheid plastic die de school gebruikt. Hierdoor kom de school zelf ook tot nieuwe inzichten.

Door het praktijkgerichte onderwijs met opdrachten van opdrachtgevers hoopt Het Perron de leerlingen in contact te brengen met de actualiteit. Door te ervaren hoe duurzaamheid leeft in de maatschappij, gaat duurzaamheid ook leven bij de leerlingen.

Kijk hier voor meer informatie