Evenementen

SDG Action Day 25 September 
Kweekvlees uit het lab, wiskunde tegen honger, en gendergelijkheid op de werkvloer: allerlei thema's komen aan bod tijdens de 38 verdiepende workshops op de online SDG Action Day. Welke structurele veranderingen hebben we nodig op weg naar een duurzaam 2030?  
Leren voor Morgen verzorgt een sessie over inclusief onderwijs, ga met ons in gesprek over wat dit inhoudt, deel je ervaringen en brainstorm mee over welke kansen er liggen. Hoe kan LvM inclusiviteit beter op de kaart zetten? Bekijk het programma op  www.sdgactionday.nl
 
Activiteiten Dag van de Duurzaamheid 9 oktober (PO-HO)
Op deze dag doen duizenden scholen mee aan een duurzame actie. Van een les over afvalscheiding of een conferentie op een Hogeschool. Misschien heb je weinig tijd om activiteiten te bedenken voor 9 oktober. Daarom maakte Eco-Schools een inspiratielijstje, bijvoorbeeld: plaats zonnepanelen, onthard je rokershok, speel het bordspel De Klimaatjes of nodig de Jonge Klimaatbeweging uit in je klas!
 

Duurzame Docenten gezocht (PO-HO)

Heb jij het initiatief genomen om het schoolplein te vergroenen? Ben je een schoolproject gestart over plastic soep of ben je met de klas in duurzame energiebronnen gedoken?

Ben of ken jij zo’n duurzame docent? Deel jouw verhaaldat van een collega of jouw docent en inspireer andere docenten om met duurzaam onderwijs aan de slag te gaan! Aanmelden kost je slechts een minuutje! Deadline is 30 september. Lees ook de verhalen van de Duurzame Docent van voorgaande jaren.

Voorleesactie Dag van de Duurzaamheid 9 oktober (PO)
De Voorleesactie is een laagdrempelige actie om met kinderen in gesprek te gaan over duurzaamheid. Je leest een verhaal voor uit 'De wereld van kleding' en daarna ga je in gesprek met kinderen over kleding. Bijvoorbeeld over de vraag waar kleding van is gemaakt of in welk land. Of waar kleding heen gaat als je het niet meer draagt. Wil je met de klas nog verder aan de slag? Dan staan er praktische, volledig uitgewerkte lessen in het boek!  Meld je nu aan en ontvang het boek gratis! 
World Cleanup Day
World Cleanup Day: 16 September (PO-VO) 
De grootste wereldwijde opruimactie komt eraan! Samen met 20 miljoen mensen in 180 verschillende landen steken wij op deze dag de handen uit de mouwen om zwerfafval op te ruimen. Nieuw dit jaar is een speciale dag voor scholen, georganiseerd door Plastic Soup Foundation in samenwerking met Nederland Schoon. Wij gaan samen niet alleen voorkomen dat het zwerfafval in het water terechtkomt, maar ook vastleggen wat er allemaal gevonden wordt.  Doe mee met je klas of met de hele school!

 

Screenshot_2020-09-12_at_18.03.44.png
Webinar: De toekomst van de skills in de CE: 23 Sept 
Een volledig circulaire economie betreft alle bedrijven en sectoren in Nederland. De circulaire economie vraagt om een fundamentele shift in de mindset en skills van arbeidskrachten. Hoe kunnen HR Managers helpen om mensen van de juiste kennis en vaardigheden te voorzien? En om werknemers in bestaande bedrijven te helpen met deze transitie? Welke kennis heb je hier als HR Manager voor nodig? Daar gaan we het deze middag over hebben. Meld je aan. 
Duurzame Week Den Bosch 
Van vrijdag 9 t/m zondag 11 oktober is er een bruisend programma dat consumenten en professionals uit de regio Den Bosch bij elkaar brengt om hen te helpen verder te verduurzamen, zowel privé als op de werkvloer. Met inspiratiesessies, debatten, meet-ups, workshops en challenges wordt dit een duurzaam feestje.  Bekijk hier het programma .

Projecten: meld je aan!

Kern met Pit buurtinitiatieven 
Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Wil jij een speeltuin aanleggen in je buurt, een molen restaureren, een educatieve app ontwikkelen over de lokale historie, een pluktuin, klusschuur voor de buurt, of een toneelstuk maken met jongeren uit je wijk? Kern met Pit helpt je hierbij! Lukt het binnen 1 jaar? Dan krijg je 1.000 euro. Duizenden initieifnemers gingen je al voor. Je kan je inschrijven tot 31 oktober. Ga naar de website
Energie Ontwerp Challenge (PO tot HO) 
SMARTCirculair daagt leerlingen- en studententeams van basisschool tot universiteit uit om een fantastisch energieconcept te ontwerpen, te bouwen en te laten stralen tijdens Earth Hour 2021. Gaan jullie de uitdaging aan om een ‘groene’ energiebron te maken? Een energiesysteem op basis van wind, zon, water, beweging, magnetische, bio, hybride …? Denken jullie buiten de gebaande paden en kom je snel tot resultaat? Doe dan mee!
Screenshot_2020-09-12_at_18.10.41.png
Middelbare scholen gezocht voor fijnstofcampagne (VO) 
Op 7 oktober lanceren GLOBE Nederland en het RIVM een landelijke fijnstofcampagne voor middelbare scholen. Leerlingen gaan de kwaliteit van de buitenlucht meten met microprocessors en gekoppelde sensoren. De data wordt gebruikt door het RIVM voor het verfijnen van luchtkwaliteitsmodellen. Ondertussen doen de leerlingen hun eigen onderzoek en leren over luchtkwaliteit. Wat de leerlingen doen is daarmee nuttig en dat motiveert! Lees meer.
MBO Challenge Voedselverspilling 
Onderwijsinstellingen, bedrijven en organisaties kunnen zich inschrijven  tot 15 oktober. Heb je nog geen challenge maar wil je wel meedoen? Schrijf je dan toch in! Je kunt later nog een challenge indienen of mogelijk hebben wij een match voor je. 
SPARK Toolkit   
 De opleiding Co-Design (HU, Jasper Huitink) heeft samen met SPARK (Heleentje Swart en Lennie Qiu) een toolkit ontwikkeld waarmee je in jouw team, organisatie of regio het leerproces voor duurzame ontwikkeling kan stimuleren. De Toolkit biedt 9 werkvormen: deze helpen je om een SPARK-beweging te starten, deze te professionaliseren en vervolgens te verankeren in de mindset van de mensen met wie je werkt. Heb je interesse in een workshop? Laat het weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Kijk hier voor meer informatie, de wetenschappelijke onderbouwing en voorbeelden. 
Masterclass Energie-Transitie voor Professionals 
 Op 23 oktober en op 20 november zijn er masterclasses in Den Haag, volgens de RIVM-richtlijnen. Doel van deze intensieve dag is om senior professionals uit verschillende bedrijven/overheden met elkaar te verbinden en gezamenlijk: na te denken over ontwikkelingen en uitdagingen in de energietransitie, te leren van wederzijdse ervaringen en ideeën aan te dragen voor dit werkgebied. Het is een leerzame en motiverende dag met ruimte om te netwerken. Kosten: €500 en overheden €250 per deelnemer (excl. BTW). Deze bijdrage komt ten goede aan DAREL’s energietransitie-educatie initiatief voor het VO.
Trainingen voor docenten en schoolleiders

In het najaar kun je allerlei interessante trainingen volgen over duurzaamheid op school. Wil je jouw persoonlijk budget besteden aan nascholing? Kijk dan in het overzicht!

Inspiratie

Nascholingsagenda (VO) 
Met het zicht op curriculumvernieuwing organiseert Food Valley Netwerk VO-HO Docent ontwikkelteams en nascholingen binnen de Teacher Academy voor docenten en TOA's havo en vwo. De activiteiten worden in samenwerking met het bedrijfsleven georganiseerd. Geef je les in natuurkunde, scheikunde, biologie, wiskunde, nlt, aardrijkskunde, maatschappijleer of economie? Hier krijg je inspiratie en nieuwe kennis voor in de klas.
Integratie duurzaamheid in vakken 
In deze webinar spreken Jiahui Plomp en Aoife Fleming over de collegereeks Duurzaamheid & Recht die ze hebben georganiseerd bij de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Zij wilden meer weten over de rol van duurzame ontwikkeling binnen hun opleiding, en de relevantie hiervan voor het juridisch werkveld. Tijdens dit webinar laten zij aan de hand van hun praktijkvoorbeeld zien hoe je duurzaamheid niet alleen verwerkt in milieustudies maar juist ook in andere richtingen. Bekijk hier de webinar.
Greenwashing uitgelegd 
Voordat een product in de supermarkt ligt ondergaat het een lange reis. Verschillende partijen hebben keuzes gemaakt over het productieproces, het verpakkingsmateriaal, de afspraken met lokale producenten en de advertentie, voordat het bij jou in de winkelwagen ligt. Maar hoe weet je welk product de meest duurzame keuze is? En hoe weet je zeker dat een producent je niet voor de gek houdt door zich “groener” voor te doen dan het in werkelijkheid is? Lees hier verder.
Duurzame Documentaires 
Informatie over duurzaamheid is tegenwoordig niet moeilijk te vinden – alleen op Netflix zijn al tientallen documentaires te vinden over het klimaat. Maar welke zijn echt de moeite waard? 
Bekijk de tips hier.
WSA Project gestart 
Eind van de zomer is een projectteam, bestaande uit medewerkers van SME, Circulair Friesland, Duurzame PABO, CNME Maastricht & regio en DesignWeek@School, van start gegaan met het WSA-project. Dit project vormt de eerste fase van een langlopend traject om van de Whole School Approach een gemeenschappelijke taal te maken, die kan rekenen op steun in het onderwijs. Het hogere doel is dat scholen de WSA inzetten als middel om duurzaamheid te integreren in het onderwijs. 
In opdracht van de Coöperatie Leren voor Morgen gaat het projectteam aan de slag met het leggen van een kennisbasis en in de praktijk toetsen welke vragen er spelen. Later zullen er concrete handvaten voor scholen ontwikkeld worden bij de werkwijze van de WSA en gewerkt worden aan draagvlak en betrokkenheid van het onderwijs.
CasCO - Onderwijs in de circulaire werkelijkheid 
Friesland College liet in de zomervakantie studenten in een circulaire werkelijkheid stappen. Samen bouwden zij aan een Tiny Hemp House. Docenten, bedrijven en jongeren onderzochten hoe de bouw zich kan ontwikkelen op een circulaire, klimaatneutrale manier. Hiervoor vlogen zij de kennis en ervaring in van verschillende experts. Door uit te gaan van een maatschappelijk relevante en ook voor de jongeren betekenisvolle vraag ontwikkelden docenten én studenten circulaire vaardigheden. Een project dat goed aansluit bij het onderzoek van Leren voor Morgen rond Circular Skills. Bekijk de aftermovie. Mail voor meer informatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In de les

JKB on Tour (MBO/HBO) 
Na de zomer gaat de Jonge Klimaatbeweging langs diverse MBO- en HBO scholen. Ze geven dan creatieve en interactieve lessen over het klimaat en duurzaamheid, waarmee ze zoveel mogelijk jongeren willen bereiken om duurzamer te denken en doen. Ze staan open voor uitwisseling van ideeën en het bespreken van mogelijke samenwerkingen. Geïnteresseerd? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Leren voor Duurzame Ontwikkeling (PO,VO,MBO)      
Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs (NADO) heeft een aantal concrete 'leerpakketten' voor duurzame ontwikkeling voor docenten en schoolleiders in het PO, VO en MBO. Zoals de cursus 'SPARK the Future!' over wat je met je team kunt doen aan duurzaamheid in het curriculum.  
Ook bieden ze een  docententraining geschikt voor scholen die bezig zijn duurzame ontwikkeling in het curriculum te integreren. Kenmerkend voor deze cursus is deling van kennis en ervaringen met gastsprekers uit onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven en het creëren van betekenisvolle opdrachten voor studenten.  Meer informatie.
Lesmateriaal Bosatlas van de duurzaamheid (VO) 
Alle hoofdstukken uit de Bosatlas van de Duurzaamheid zijn nu online gratis beschikbaar. Ieder hoofdstuk is afzonderlijk te raadplegen als bladerboek. Bij iedere les is een handleiding opgenomen voor de docent, met achtergrondinformatie en praktische tips. Bekijk ze hier!
Bordspel Klimaatjes (PO) 
De eerste vijf spellen van Bordspel Klimaatjes zijn verkocht! Op 3 september hebben wij de spellen aan de eerste koper, gemeente Maassluis, mogen overhandigen. Via hen kunnen basisschoolleerlingen in de omgeving nu hun eigen duurzame stad inrichten door het spel te spelen!  
Heb jij ook interesse om ons bordspel te spelen met jouw groep 7 of 8 en zoek je nog een leuke activiteit voor op de Dag van de Duurzaamheid 9 oktober? Wij verzorgen ook workshops! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..   
Toekomstkunde (PO) 
Afgelopen schooljaar introduceerde het Wereld Natuur Fonds (WWF) Toekomstkunde: gratis actuele lessen voor het basisonderwijs over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren. Wekelijks verschijnen er nieuwe lessen. Leerkrachten kunnen zich hiervoor gratis inschrijven