Interview met Martin de Wolf, initiatiefnemer Masterspecialisatie Educational Entrepreneurship & Sustainability (MEES).

Christien Dohmen van Leren voor Morgen kwam in contact met Martin de Wolf die met een aantal collega’s binnen en buiten Fontys Hogescholen een masterspecialisatie over duurzaamheidsonderwijs ontwikkelt. Ze vroeg hem daar wat meer over te vertellen.

Martin: wie ben je?

Van huis uit ben ik ontwikkelingsgeograaf. Ik ben bij Fontys gaan werken als opleider van met name aardrijkskundedocenten. In 2004-2005 heb ik hier de minor Global Development Issues opgezet. Die was bedoeld om studenten weloverwogen keuzes te leren maken en het vermogen de juiste vragen te kunnen stellen op het terrein van duurzame ontwikkeling, rechtvaardigheid en interculturaliteit.

Wanneer en hoe kwam je op het idee voor MEES?

Ik deed een tijdje terug mee aan het Europees project “Creating Competences voor Circular Economy”. Dit focust op de competenties die leerlingen in het vo en mbo nodig hebben om een circulaire economie vorm te geven, alsmede de daarvoor benodigde didactiek en toetsingsmethode. Ik kwam toen leraren tegen die zich handelingsonbekwaam voelden. In hun opleiding was er immers nog geen aandacht geweest voor circulaire economie, als het concept toen al bestond. Om maar een voorbeeld te geven: één van de casussen was het ontwerpen van circulaire kauwgom. Een economiedocent gaf aan dat hij alles van economie wist, maar niets van circulaire kauwgom. Begrijpelijk natuurlijk. Maar ik ben ervan overtuigd dat hij het wel kon leren.

En hoe heb je MEES toen van de grond gekregen?

In januari 2016 ben ik met mijn directeur gaan praten. Ik heb voorgesteld om een heel nieuwe lerarenopleiding op te zetten, gericht op toekomstgericht onderwijs. Het duurde even maar toch kreeg ik groen licht om mijn plannen te gaan uitvoeren. We hebben een brede projectgroep opgezet en hebben onze ideeën nader vormgegeven. Ondertussen werd besloten om de opleiding onder te brengen bij de Masteropleiding Leren & Innoveren, in de vorm van een specialisatiejaar. Studenten volgen in eerste instantie een basisjaar en kiezen vervolgens een specialisatie. Educational Entrepreneurship and Sustainability is dan één van de opties. Dat gaan we uitvoeren op een nieuwe locatie in Tilburg.

Voor wie is de nieuwe specialisatie precies?

De Master Leren en Innoveren staat open voor docenten uit het PO, VO, MBO en HBO. Voor PO leerkrachten is de opleiding interessant omdat die een goede basis biedt voor het vakoverstijgend lesgeven. Ook verwacht ik dat met docenten uit het vo en mbo binnen de gebieden Mens & Maatschappij en Mens & Natuur veel aan deze masterspecialisatie hebben. Ze krijgen handvatten aangereikt om vakoverstijgend onderwijs in interactie met de omgeving van de school nader vorm te geven.

 

Hoe is de opleiding opgebouwd?

In de master Leren en Innoveren staat de integratie van drie beroepsrollen centraal: de teacher designer, teacher leader en teacher researcher. In de specialisatie MEES bekwamen docenten zich verder in deze drie rollen vanuit de context van vakoverstijgend onderwijs en duurzame ontwikkeling. We willen die context vooral invullen met aandacht voor complexe vraagstukken binnen de thema’s: wonen, voedsel, vervoer en communicatie.

Iets wat daar voor de studenten onlosmakelijk mee samenhangt, is hoe in hun rol als docent een netwerkomgeving voor vakoverstijgend onderwijs te creëren en daarbij effectief samen te werken met collega-docenten. Dat doet een beroep op de docent als educational entrepreneur.

Hoe duiden jullie dan het begrip duurzaamheid binnen MEES?

Dat gaat bij ons om het versterken van evenwichtig gebruik van hulpbronnen, zowel ecologisch, maar ook met aandacht voor sociale en economische componenten.

Leren voor Morgen wil met heel veel leden en ambassadeurs de duurzaamheid in het onderwijs borgen. Heb je nog tips voor ons?

Vertrek vanuit de dagelijkse praktijk van het leven van je leerlingen. Onderzoek hoe onze dagelijkse praktijk van invloed is op het leven van anderen en hoe dat beter kan.Organiseer een netwerk van mensen die je kunnen ondersteunen bij een inspirerende leeromgeving. Leer je leerlingen of studenten hoe ze kennis in zo’n netwerk kunnen benutten.

Voor meer informatie over de master MEES kun je contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.