“Klimaatverandering is niet links of rechts. Bij de economieles de circulaire economie níet behandelen is achterhouden van informatie, dat is pas politiek’’, aldus Mark Boode van Teachers for Climate. Op 17 april kwamen klimaat organisaties en milieubewegingen bijeen om het hernieuwde klimaatactivisme te bespreken.

De solo klimaatstaking van Greta Thunberg, zo’n acht maanden geleden, begon klein. Toch kreeg ze navolging overal ter wereld. Youth for Climate Nederland organiseerde op 7 februari een scholierenstaking die duizenden scholieren naar het Malieveld trok. Als een kettingreactie werden andere organisaties gemobiliseerd en opgericht. Zo is ‘Grootouders voor het Klimaat’ nu een feit, organiseerde ‘Students for Climate’ op 25 april een staking, en werd ‘Teachers for Climate’ onlangs opgericht. Deze organisaties en enkele milieubewegingen kwamen 17 april bijeen om het hernieuwde klimaatactivisme te bespreken.

Een gevarieerde groep vult de aula van het Cinetol in Amsterdam: jongeren van P!NK, medewerkers van Greenpeace, organisatoren van Teachers for Climate. Ook Code Rood, Extinction Rebellion, Youth for Climate, en Students for Climate zijn vertegenwoordigd.

Buiten het systeem
“Wat deze organisaties allemaal bindt, is dat ze naar het systeem hebben gekeken en hebben besloten zich niet meer aan de regels van dat systeem te houden’’, aldus Dewi Zloch van Greenpeace. Teachers for Climate doet dit in het onderwijs; ze zijn in de eerste plaats opgericht om hun steun uit te spreken voor de klimaatacties van Youth- en Students for Climate. In hun petitie voor leraren verklaren ze dat de stakingen een voorbeeld zijn van kritisch en betrokken burgerschap.


Teachers for Climate
Naast steun voor de spijbelaars staat Teachers for Climate voor de integratie van duurzaamheid op school. Duurzaamheid moet niet alleen voorbijkomen in een aantal vakken, zoals een les over klimaatverandering bij aardrijkskunde, maar zichtbaar zijn in het gehele onderwijs. Bijvoorbeeld door de fysieke leeromgeving duurzamer te maken. Frank van Teachers for Climate noemt het eten in de kantine: ‘’Iedere woensdag staan de kinderen voor een broodje kip in de rij. Dan laat ik soms gewoon een paar filmpjes van slachterijen zien’’ zegt hij grappend.
Teachers for Climate wil leren van andere milieuorganisaties. Ze nemen Youth- en Students for Climate nadrukkelijk als voorbeeld en sluiten zoveel mogelijk aan bij hun agenda. De oplossingen voor hun vragen blijken soms simpeler dan verwacht. Wanneer Mark Boode, initiatiefnemer van Teachers for Climate, vraagt hoe anderen aan hun contacten komen is het antwoord: ‘’Gewoon, van internet!’’.

Linkse indoctrinatie
Leraren die leerlingen ondersteunen in de vraag naar duurzaam onderwijs: dat klinkt al snel als ‘linkse indoctrinatie’. Dit is echter onzin volgens Mark:

‘’Klimaatverandering is niet links of rechts. Bij de economieles de circulaire economie níet behandelen is achterhouden van informatie, dat is pas politiek.’’

Youth for Climate benadrukt dat ze onafhankelijk opereren van andere organisaties. Er wordt vaak aangenomen dat organisaties zoals Milieudefensie en Greenpeace ze beïnvloeden of een leidinggevende positie achter de schermen hebben. De leerlingen hebben echter zelf geconcludeerd dat de overheid meer verantwoordelijkheid moet nemen voor het behalen van de klimaatdoelen. Alle hulp die ze daarbij kunnen krijgen is welkom. ‘’Als de PVV opbelt dat ze willen helpen, dan mag dat ook!’’ zegt Stijn van Youth for Climate.

Een andere aanpak voor iedere milieuorganisatie

De uiteindelijke doelen van de verschillende organisaties liggen dicht bij elkaar. Youth for Climate en organisaties zoals Extinction Rebellion en Code Rood gebruiken echter niet dezelfde methodes om duurzaamheid op de agenda te zetten. Acties zoals het bezetten van het International Criminal Court in Den Haag spelen vooral in op emotie, zegt Pelle Berting van Greenpeace. Zo kunnen ze veel mensen bereiken. Volgens Youth for Climate schrikken deze acties echter het grote publiek af. Klimaatverandering krijgt zo een negatieve connotatie. Zoals Stijn het verwoordt:

‘’Het zijn de Telegraaflezers die ik moet overtuigen, de Volkskrant schrijft toch alleen maar lof over mij.’’

Youth for Climate en Students for Climate spreken met hun aanpak een groot publiek aan. Staken voor het klimaat is voor bijna iedereen haalbaar, en je zal er niet voor opgepakt worden. Stijn: ‘’Ik denk dat iedereen zich met ons kan identificeren, we zijn gewoon normale jongeren. Daarom hebben we een heel breed draagvlak gecreëerd.’’

Leraren die de leerlingen volgen
Teachers for Climate steunt Youth for Climate in hun methodes. De omgekeerde dynamiek van leraren die naar leerlingen kijken als voorbeeld loopt parallel aan de jeugd die van de overheid maatregelen verlangt. Pelle: ‘’We zitten op een kantelpunt. Dit is de eerste keer dat de jeugd zelf de straat opgaat voor wat hun toekomt.’’ Dit lijkt precies te zijn wat Teachers for Climate hoopt te bereiken: leerlingen die voorbereid zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Kijk hier voor meer informatie over Teachers for Climate

Bron afbeelding: Loesje

Bronnen
https://www.independent.co.uk/environment/climate-change-protest-extinction-rebellion-international-criminal-court-the-hague-a8872621.html