Week van de Mediawijsheid

mediawijsheid debat 2

Onze duim is in tijden niet zo machtig geweest. Met een click, scroll of swipe verschaft ‘ie ons toegang tot een wereld aan informatie en mogelijkheden. Maar de ene duim is de andere niet, en lang niet iedereen is er even handig mee. Dat is een groeiend probleem. Want of het nu gaat om het doen van je bankzaken, het zoeken of delen van informatie, het vinden van een baan of het regelen van je privacyinstellingen: het wordt steeds belangrijker om een bepaalde mate van mediawijsheid in de vingers te hebben.

Tijdens de komende Week van de Mediawijsheid (16 t/m 23 november 2018) richten we ons op iedereen die wel een helpende hand kan gebruiken. We onderzoeken waaraan je vandaag de dag moet voldoen om jezelf ‘mediawijs’ te noemen en stellen jong en oud de vraag: ‘Heb jij het onder de duim?’.

Week van de mediawijsheid 2018

Ook na de week van de mediawijsheid kun je met je klas aan de slag met mediawijsheid. Er zijn lesactiviteiten ontwikkeld voor primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs. 

Onderwijsactiviteiten het hele jaar door

Een greep uit de mogelijkheden die het programma mediawijsheid de scholen aanbiedt:

  • Wie wordt de meest mediawijze klas van Nederland? Leraren van groep 7 en 8 kunnen hun klassen aanmelden voor MediaMasters 2018/2019! Spelenderwijs maken leerlingen kennis met de kansen en gevaren van (digitale) media.
  • Uitgeverij Kwintessens stelt in het kader van de Week van de Mediawijsheid van 16 tot en met 23 november gratis lesmateriaal ter beschikking.
  • De Digi-doener is een gratis wekelijkse nieuwe les voor groep 6 t/m 8 met digitale doe-dingen.
  • Online Masters is een gratis online lesprogramma van VodafoneZiggo met vier centrale onderwerpen: de digitale wereld, creatief en vaardig online, veilig online en bewust online.
  • Hoe worden media in de praktijk gemaakt? In aanloop naar en tijdens de campagne worden kinderen uitgedaagd om een mediastage te lopen: een meeloopdag in de media.
  • Het MediawijsheidDebat is een discussiestarter voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Voor het debat zijn vier stellingen over verschillende mediawijsheidthema’s ontwikkeld en voorzien van een inleidende video.
  • Mentorlessen zijn online lessen die mentoren in het VO ondersteunen bij het voeren van gesprekken in de klas over actuele en relevante onderwerpen rond mediawijsheid die niet binnen het verplichte curriculum vallen.
  • Stichting Tommie en Charlie heeft i.s.m. VSO de Ziep middelen ontwikkeld voor het voortgezet speciaal onderwijs en ouders om o.a. stapsgewijs te vragen naar ervaringen met en ideeën over wat jongeren (online) meemaken.

aan de slag in de klas met mediawijsheid