SPARK the movement ondersteunt mensen om samen te leren en te bouwen aan een circulaire economie en een duurzame samenleving. Op basis van lessons learned hebben ze een toolkit ontwikkeld om jouw team, organisatie of regio de handvatten te geven om leren voor duurzame ontwikkeling met kracht van start te laten gaan. De toolkit is op meerdere manieren in te zetten: op team-niveau binnen scholen; op organisatie-niveau en op regionaal niveau (voor samenwerking tussen organisaties om een beweging voor duurzame ontwikkeling in te zetten).

Over SPARK
Heleentje Swart is aanjager voor Leren voor een Circulaire Economie en een Duurzame Maatschappij. Ze werkt ruim twee jaar met haar collega’s en leden van Vereniging Circulair Friesland aan een regionale transitie, met nadruk op het stimuleren van het gezamenlijk leren voor duurzame ontwikkeling en het ontwikkelen van circulair talent.

Alle MBO’s, HBO’s en de universiteit Campus Fryslan, en ook meer en meer basisscholen en middelbare scholen, hebben duurzaam doen en denken in hun strategie opgenomen. Ze werken er hard aan om jongeren de kennis en vaardigheden hiervoor mee te geven. Dit doen de instellingen in nauwe samenwerking met overheden en bedrijven, omdat je duurzaamheid het beste in de praktijk leert. Je moet de betekenis en de dilemma’s ervaren en samen nadenken over wat de gevolgen zijn van ons handelen hier en nu - voor mensen en dieren elders en later op deze planeet. Dit heet transformatief leren.

Het onderwijsprogramma van Vereniging Circulair Friesland heet SPARK the movement, omdat ieder talent en elke vonk het verschil kan maken. SPARK ondersteunt mensen om samen te leren en te bouwen aan een circulaire economie en een duurzame samenleving. Hierin willen ze een positieve, zelflerende beweging versterken en versnellen. 

Meer over de Toolkit
Het delen van kennis en ervaringen is van het groot belang om het leren voor duurzame ontwikkeling te versnellen. De toolkit, samen met de bijbehorende presentaties en tools die je op hun website vindt, hoopt daar een bijdrage aan te leveren en zo de beweging voor leren voor duurzame ontwikkeling te laten groeien.

Deze toolkit begint met een korte theoretische uitleg over de drie pijlers waar SPARK mee werkt: de SDGs, 7 integrale ontwerp-principes voor een circulaire economie en de Whole School Approach. Vervolgens wordt er in deel B ingegaan op vragen en het vinden van antwoorden. De tools in fase 1 richten zich op het vinden van antwoorden zoals: hoe begin ik, wie wil ik betrekken, wat zijn de gezamenlijke kernwaarden? Fase 2 richt zich op doorpakken: hoe bouw ik uit wat ik ben begonnen, hoe groeien we door van een goed plan naar een praktische beweging? Fase 3 gaat tot slot over hoe je de beweging kunt verankeren.

Bekijk hier de toolkit

Ervaringen
Brabant geeft Energie en Friesland College hebben de toolkit als eersten getest en de reacties waren zeer positief.

De Creatief Verbinders van Brabant geeft Energie mochten de toolkit als eerste testen. Minke van Boekel (programmamanager bij Brabant geeft Energie) en Luuk Bruls (bezig met een afstudeeropdracht over de Creatief Verbinders): “Na een inleidende workshop door Heleentje kunnen we nu zelfstandig door. Het mooie is dat het de opzet van de tools veel ruimte laat voor de context van onze regio, die toch weer verschilt met die van bijvoorbeeld Friesland”.

Dominique Derks, practor Duurzaam Doen & Denken: “Binnen Friesland College willen we duurzaamheid laten zien door te doen! Door verschillende activiteiten en projecten laten we zien dat duurzaamheid terugkomt in de beroepsopleiding. Voor een meer geïntegreerde aanpak werk ik samen met mijn collega’s die internationalisering en ondernemerschap onder hun hoede hebben. Met deze collega’s hebben we een SPARK-sessie georganiseerd. Dit gaf ons een gemeenschappelijke taal en inzicht in rol van de verschillende betrokkenen binnen en buiten de school”.

 

Tot slot
De ontwikkeling van de toolkit werd mogelijk gemaakt door de Coöperatie Leren voor Morgen. Dit Doorbraak Project bestaat uit een boekje, een fysieke doos met materialen en een vrij downloadbare presentatie, te vinden op www.sparkthemovement.nl

Wil je meer weten? Mail dan naar Heleentje Swart, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.