Friesland College wint de Energie OntwerpChallenge 2021 met verrassende energieconcepten

Met een windmolentje van recycled plastic dat als bouwpakket geleverd kan worden, wint studententeam D.O.N.E. de Energie OntwerpChallenge van Stichting SMARTCirculair. Juryvoorzitter Ruud Koornstra: “Dit slimme windmolentje sluit naadloos aan bij de energiebehoefte van mensen in ontwikkelingslanden die nu een euro per dag moeten betalen om hun aggregaat te laten draaien. Als ze al zonnecellen hebben dan is opslag vaak nog een probleem. Dit windmolentje is verrassend vanwege de eenvoud, het gebruik van recycled materialen, componenten zoals een fietsdynamo, het aerodynamisch ontwerp, een opschaalbaar plan en de lage productiekosten. Jullie begrijpen hoe de nieuwe circulaire economie wordt vormgegeven. De jury is unaniem in haar oordeel. Proficiat met de hoofdprijs van €2500,-!”

 

Lichtgevende algen

Er was nog een studententeam van het Friesland College dat een prijs binnenhaalde: Blue Glow dat energie haalt uit lichtgevende algen. Deze algen gloeien blauw licht op na zonsondergang. De esthetische waarde van Blue Glow spreekt tot de verbeelding en kan worden toegepast bij musea, festivals, theater en andere evenement. Reden genoeg dus voor de jury om nog een prijs naar Friesland te laten gaan.

De studenten van het Friesland College waren compleet overrompeld door de prijs. Jens Hanenburg, teamcaptain van team D.O.N.E. kon het aanvankelijk niet geloven dat ze met hun windconcept hadden gewonnen. En Bowe van der Kamp, teamcaptain van Blue Glow zat te stralen achter zijn beeldscherm toen de jury de lichtgevende algen als prijswinnaar bekend maakte.

 

De toekomst van Nederland

“Het niveau van de inzendingen is zo ongelooflijk hoog, dat het voor ons moeilijk was om een winnaar te kiezen”, zegt juryvoorzitter Ruud Koornstra. “Vaak wordt er over MBO’ers gezegd: dit zijn de handen in de bouw. Wat bewijzen deze teams het tegendeel. Dit is de toekomst van Nederland,  met deze jongens en meiden gaan we het verschil maken. Dat geeft veel vertrouwen. Zij dromen groot en nemen bedrijven, de school en hun omgeving mee in hun ambities. Ze tonen aan dat vernieuwing niet uit Den Haag of Brussel komt, maar dat circulair denken bij onze jongeren in de genen zit. 

 

Alleen maar winnaars

Maar ze waren niet de enige winnaar. Koornstra: “Jullie geven ons hoop en tonen dat we elkaar nodig hebben om de energie- en klimaatuitdagingen aan te gaan.” Daarom werd ter plekke door de jury besloten dat er niet twee maar drie ‘special awards’ uitgereikt werden. Deze gingen naar: 1. Blue Glow van het Friesland College Leeuwarden; 2. de fantastisch bedachte waterkrachtcentrale van het ROC Midden Nederland Amersfoort; 3. Het slimme ‘energie uit trillingen en geluid concept’ dat bijvoorbeeld de overlast van windmolens kan afnemen en tegelijk energie opwekken van de Young Engineers uit Nieuwegein.

 

Over SMARTCirculair

SMARTCirculair is een projectbureau dat als missie heeft om Onderwijs, Ondernemers en Overheid te verbinden rond de thema’s circulair bouwen en de energietransitie. Leerlingen- en studententeams nemen op creatieve en eigen‘wijze’ manier deel aan wedstrijden met productconcepten voor de energie- en klimaattransitie. Scholen en docenten hebben een onmisbare plaats in het begeleiden van de challenges/wedstrijden en bij de missie om de circulaire economie als het nieuwe normaal te realiseren. Zij zorgen ervoor dat de jongeren van nu uitgroeien tot de inventieve, communicatieve, zelfbewuste jong professionals die we morgen zo hard nodig hebben.Ziewww.smartcirculair.com