Het Eco-Schools programma wordt binnen elke school getrokken door een Eco-team, waarin de leerlingen centraal staan. Samen met docenten en het bestuur gaan ze in overleg om de school te verduurzamen. SME schreef een artikel over hoe dat er in de praktijk uitziet, bij het Ashram College in Alphen aan den Rijn.

Hier worden de meeste activiteiten door de leerlingen georganiseerd. Ze hebben hiervoor een eigen fysieke Green Office. Scholen kiezen een eigen thema binnen duurzaamheid, deze school richt zich op afval, voeding en communicatie. Om afval te verminderen hebben ze twee acties opgezet: de wegwerp bekertjes in de lerarenkamer vervangen door mokken en een ‘anti-print wedstrijd’. Rondom voeding wordt er nu standaard een plantaardig broodje verkocht in de kantine.

De docenten zorgen vooral voor de implementatie van duurzaamheid binnen het onderwijs. Zo kunnen leerlingen hun verslag voor maatschappijleer schrijven over duurzaamheid en wordt bij techniek ook behandeld dat een windmolen zorgt voor duurzame energie.

Er zijn plannen voor een nieuw schoolgebouw, hierbij wordt het Eco-team betrokken. Zij hopen dat de school het Eco-team en de Green Office uiteindelijk niet meer nodig heeft, omdat in het DNA van de school komt.

Bron: SME