Inschrijvingen voor het PO congres zijn weer geopend, laat je ditmaal inspireren door het thema: Leren voor een Duurzame Toekomst. Op donderdag 15 april 2021 is er een bruisend online programma gefaciliteerd waarbij kennis vanuit verschillende invalshoeken in het PO te behalen valt. Ben jij als docent geïntereseerd in de leerkrachtcompetenties die nodig zijn om les te geven voor een duurzame toekomst of wil je weten hoe je kinderen kan laten voelen dat zij verschil kunnen maken? Dit en nog veel meer andere workshops zullen op 15 april aan bod komen. Het programma bestaat verder uit een aantal sprekers, een grote digitale markt (organisaties, projecten en methodes binnen duurzaam onderwijs een podium krijgen) en een plenaire start en aflsuiting. Voor meer informatie over het programma en de inschrijflink, klik hier.

 

Prorgramma workshops:

 

Wie ben ik? Competenties voor Duurzaam onderwijs: A Rounder Sense of Purpose in de praktijk

A Rounder Sense of Purpose (RSP) beschrijft leerkrachtcompetenties, gericht op leren voor de toekomst. Dat vraagt een andere benadering van onderwijs, een ‘andere’ leerkracht, die zich bewust is van de impact van onderwijs op duurzaam handelen. Ben jij dat?

​ Samenwerken, inspireren en geïnspireerd worden.

Hoe een SDG-coalitie je helpt leren en lesgeven op weg naar een duurzame toekomst Om een duurzame toekomst sneller werkelijkheid te laten worden, is samenwerken cruciaal. Er zit veel energie en talloze goede ideeën bij docenten. Hoe kun je die ideeën werkelijkheid laten worden? Duurzaam ondernemen in de praktijk: aan de slag met de SDG’s Hoe laat je leerlingen praktisch aan de slag gaan met duurzaamheid en de Sustainable Development Goals (SDG’s)? In deze interactieve workshop vertalen we duurzaam ondernemen en wereldburgerschap naar de praktijk.

Leren Sociaal te Ondernemen op de basisschool

Hoe laten we kinderen inzien dat zij met hun ideeën van waarde kunnen zijn voor het creëren een betere wereld? Dat zij, zo klein als ze zijn, een verschil kunnen maken? Dát beogen we met onderwijs in het leren sociaal te ondernemen.

Aan de slag met een structurele aanpak van een duurzame en gezonde schoolomgeving

Hoe dagen we kinderen uit om de grenzen van het onmogelijke op te zoeken om oplossingen voor een duurzame wereld te bedenken? Creativiteit, samenwerken, doorzetten en gezond gedrag: vaardigheden die we graag zien in de maatschappij van morgen en dus in de kinderen van vandaag.

Klimaat in de klas 

In deze workshop laten we je ervaren hoe het is om op een andere manier aan de slag te gaan met het thema ‘klimaat’. Want uit een boek leren, is niet meer van deze tijd. Laat je inspireren door My Climate Action en door Klimaatjes.

Student-led change: Lekker zélf duurzaam doen!

Wil je graag duurzaamheid een plek geven in jouw onderwijs en zoek je naar een fijne aanpak? Dan is deze workshop iets voor jou! Maak kennis met de werkwijze ‘student-led-change’ van het Eco-Schoolsprogramma. Naar een duurzame school met de whole school approach De Whole School Approach voor duurzame ontwikkeling (WSA) is een raamwerk dat scholen ondersteunt om onderwijs voor een duurzame toekomst vorm te geven. Het is een integrale aanpak om duurzaamheid in de hele schoolorganisatie te verankeren, vanuit een gedeelde visie op onderwijs.

Bewust kiezen voor techniek: hoe je leerlingen helpt met een duurzame doorlopende leerlijn

De overgang van het PO naar het VO is een grote en belangrijke stap. Leerlingen met een VMBO-advies bepalen met hun keuze al in behoorlijke mate of zij een technische richting kunnen kiezen en zo een maatschappelijke bijdrage kunnen leveren aan bijvoorbeeld de energietransitie of de circulaire economie. Hoe zorg je voor een goede doorlopende leerlijn en hoe help je leerlingen om een voor hen goede keuze te maken voor hun volgende school?