Uitgelicht: Marjan Nijenbanning

Dat duurzame docent worden een grote eer is, betwijfelt niemand. Welke kansen het met zich meebrengt, daar is nog wel informatie over te winnen.

In deze reeks over de Duurzame docenten van 2020, worden genomineerde docenten bevraagd over hun successen, valkuilen, en nog belangrijker, wat het duurzame docentschap ze heeft gebracht. We gaan van start met Marjan Nijenbanning; Docent op het Terra in Groningen en winnaar duurzame docent MBO. 

Eerst nog even een terugblik, waar ben je het meest trots op?

“Ik ben het meest trots op het feit dat duurzaamheid nu goed bij ons op de agenda is komen te staan, daar was ik al even mee bezig en dat is nu wel gelukt. Via het SDG Kompas dat we hebben ontwikkeld, kunnen we nu de volgende stap gaan maken en is er ruimte gekomen voor verdieping. We doen dat niet alleen meer vanuit onze MBO scholen, maar we zien ook dat onze collega’s van de VO scholen die handschoen oppakken.”

Heb je ook tegenslagen ervaren tijdens het opzetten van je projecten en zo ja, hoe pakte je die weer op?

“Er zijn denk ik nog wel dagelijks collega’s die niet weten wat ze met het stukje duurzaamheid aan moeten. Dan ga je in gesprek over wat er in dat vakgerichte beroep nou zo belangrijk is aan duurzaamheid. Soms kan je maar hele kleine stapjes maken - maar elke stap is groei denk ik dan. Als het mij lukt om een collega die er ver vanaf staat toch een klein stapje te laten maken, dan heb ik al een fantastisch doel bereikt.”

“Als het mij lukt om een collega die er ver vanaf staat toch een klein stapje te laten maken, dan heb ik al een fantastisch doel bereikt”

Hoe begin je zo’n gesprek met collega’s die niet zo veel van duurzaamheid weten? 

“Ik probeer altijd eerst te kijken waar ze mee bezig zijn. Gelukkig weet ik binnen onze school van heel veel vakgebieden iets. Als het gaat over het vakgebied van een collega, dan kun je dat gesprek vaak goed voeren. Vragen zoals: welke ontwikkelingen zijn er binnen jouw vak, wat betekent dat eigenlijk voor jouw omgeving en wat doen innovatieve bedrijven? Dan komen er toch wel snel een aantal onderwerpen op tafel, die heel erg gelinkt zijn aan duurzaamheid. Docenten realiseren zich dan ook dat we dat soort bedrijven nodig hebben om onze jongeren te kunnen opleiden. Dat ze ook wel de praktijk van nu en morgen door ons aangeleerd moeten krijgen.”

“Als we in zo’n gesprek duurzaamheid praktischer kunnen maken, helpt dat al veel. Dat is ook wel één van mijn sterke kanten, om dingen heel praktisch aan te vliegen. Dat geeft vaak ook inspiratie over hoe het wél kan. Als mijn collega’s dat eenmaal zien zitten, dan nemen ze het vaak ook wel mee.”

 SDG Kompas

(aan de hand van het SDG Kompas helpt Marjan, Duurzaamheid tastbaar te maken kijk naar de afbeelding hierboven om een beeld te krijgen)

De uitreiking is al een tijdje geleden. Wat heeft het Duurzame docentschap je gebracht in de tussentijd? 

“Één van de dingen die heel erg belangrijk is, is dat er een stuk erkenning in de organisatie is gekomen. Iedereen is er super trots op, dat ik duurzame docent ben geworden en dat we dit bereikt hebben. Ik word steeds meer benaderd over vragen rondom duurzaamheid. Niet alleen binnen, maar ook buiten onze organisatie. Onlangs was er iemand vanuit het practoraat voeding, die zei, ik zag dat je heel veel doet met duurzaamheid, wil je daar met mij in gesprek over. Wellicht hadden ze dat voor die tijd niet gedaan of iemand anders daarvoor benaderd.”

“Een van de dingen die heel erg belangrijk is, is dat er een stuk erkenning in de organisatie is gekomen”

“Ook vanuit het buitenland word ik benaderd over de projecten die wij hebben gestart. Onlangs was er iemand uit België die had gehoord dat wij een SDG Kompas hadden ontwikkeld en mij vroeg of ik daar iets meer over kon vertellen. Het SDG Kompas is nu ook bekend buiten de schoolwereld. Gisteren nog kreeg ik een foto van iemand die met het SDG Kompas op een camping heeft gestaan. Die had de eigen doelen van de camping daarop geplakt.”

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

“Afgelopen  week zag ik een bericht dat me inspireerde. In Engeland kijkt men naar een school die specifiek gericht is op de circulaire economie en de SDG’s. Ik dacht direct, waarom hebben wij niet zo'n MBO in Nederland? Waarom kunnen we niet gewoon een duurzaamheidsvak leren?” Dat is mijn wens: dat er zo'n school opgericht wordt. Ik sta dan aan de voordeur te rammelen om daar aan het werk te gaan. Ik zou dat  fantastisch vinden. Dat studenten de gelegenheid krijgen een mbo diploma te halen op circulaire economie en dat je dan vanuit daar prima naar een hbo kunt. Dan is de wereld van jou. Daar is straks heel veel behoefte aan, aan dat soort mensen.”

Heb je nog tips die andere MBO docenten makkelijk kunnen overnemen? 

“Ik denk dat er dagelijks een legio aan kansen voorbij komt, waar heel makkelijk op in te spelen is. Als je een wandeling door de school maakt en je weet welke SDG’s er zijn, dan heb je al heel veel elementen die je vandaag of morgen kunt veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het doel “Einde aan de armoede”. Welke leerlingen bij jouw vakopleiding ken je, waarvan je denkt, hee daar zou wel eens armoede bij kunnen zijn. Daar kan je dan vervolgens wat mee. We zien nu bij veel bedrijven de actie om een koffie te kopen voor de mensen die dat niet kunnen. Waarom doen we dit niet op scholen? Koop een koffietje of lunch voor je klasgenoot, zo snel heb je al iets voor je nabije omgeving kunnen doen.”