De top 5 meest duurzame MBO’s van Nederland zijn bekend! In een feestelijke livestream werd vandaag vanuit het Wellantcollege geproost op de geboekte vooruitgang binnen het MBO. Met 100% meer aanmeldingen dan vorig jaar is de deelnemerslijst aanzienlijk gegroeid. Binnen de top 5 spande het erom, alle MBO’s hierbinnen zijn actief bezig met het implementeren van de Whole School Approach, maar er kon maar één de winnaar zijn. Lees verder voor de uitslagen en best practices die de MBO’s laten uitblinken.

 

Koplopers hebben een holistische aanpak

Hoewel een enkele school nog in de opstartfase van duurzaamheid zit, is er een vrij grote middengroep waar al veel aan duurzaamheid wordt gedaan. Waar de kopgroep in uitblinkt, is juist dat er vanuit een integrale visie aan duurzaamheid wordt gewerkt. Zij implementeren duurzaamheid op alle mogelijke terreinen (onderwijs, de praktijk, in de bedrijfsvoering van de school en de samenwerking met de omgeving). De deelnemende MBO’s gaven elkaar feedback op deze terreinen. Het is dus een coöperatieve ranking waarin het leren van elkaar centraal staat, het maakt daarbij niet uit in welke fase je zit. 

Succesfactoren

De jury sprak over de succesfactor bij scholen: “De scholen met een duurzaamheidscoördinator of practor, die omringd worden door een interdisciplinaire groep personeelsleden uit de school, aan duurzaamheid en de SDGs werken maken daarbij de grootste stappen en scoren allemaal hoger in de ranglijst.” 

Sandra Pellegrom (SDG coördinator Nederland): “Dat laat zien dat de aanstelling van zo’n kartrekker en inspirator binnen de school een belangrijke voorwaarde is voor succes.” Deze kartrekker kan het echter niet alleen; docenten, studenten, medewerkers en bestuurders moeten worden meegenomen in het proces. Zo gaf Hilda Weges, coördinator SustainaBul MBO, het voorbeeld dat je studenten kan betrekken bij de schoonmaakovereenkomsten van de school en hen mee kan laten denken over hoe dat duurzamer kan.

Uitslag

De winnaar van het SustainaBul 2020 is dan ook een school die hard heeft samengewerkt om tot dit punt te komen. Het Wellantcollege heeft de winst op zak met 240 van de mogelijke 300 punten! Annemarie Moons, bestuursvoorzitter Wellantcollege: “In het onderwijs proberen wij onze studenten bewust keuzes te laten maken, dus na te laten denken over duurzaamheid en dat mee te laten wegen in hun keuzes. Dat doen we niet alleen bij onze studenten maar ook bij onze medewerkers. Kortom, we proberen duurzaamheid te vlechten in het dagelijks leven en dus ook in het onderwijs.”

Op een mooie tweede plaats staat met 218 punten het Koning Willem I College. Een nieuwkomer in de top 3 van dit jaar is het ROC van Flevoland met 215 punten. Zij hebben een plekje als nummer 3 weten te bemachtigen door onder andere hun inspanningen om de samenwerkingsverbanden tussen school, en regionale overheid te bewerkstelligen en het opzetten van een duurzame leerlijn. Niet de minste is het Friesland College op nummer 4. Zij scoorden de meeste punten met hun best practice; een expertisecentrum wereldburgerschap. Voor de eerste keer in de top 5, met maar een kleine achterstand op de rest is het Alfa College. Dit jaar hebben zij een mooie vlucht genomen door samen met het bestuur, management, en docenten na te denken over de duurzaamheid op hun school.

 

Publieksprijs

Naast de uitreiking van de SustainaBul MBO kon ook live gestemd worden op de beste good practice van 2020. Dit zijn voorbeelden van initiatieven bij het MBO die zo geïmplementeerd kunnen worden naar andere MBO’s. De jury keek naar projecten waarbij studenten en docenten vanuit persoonlijke betrokkenheid en handelen aan de ontwikkeling van duurzaamheid werken en waarbij een koppeling wordt gemaakt met hun vakgebied. Uit een nauwe stemming werd het Terra College met hun jongeren voedselraad gekozen door het publiek als meest inspirerende voorbeeld. Bij de jongeren voedselraad gaan studenten in dialoog over voedselvraagstukken met bestuurders, producenten, opleiders en beleidsmedewerkers. Er wordt vanuit het perspectief van jongeren nagedacht over actuele vraagstukken van voedsel en voedselproductie, zoals de stikstofcrisis.

SustainaBul MBO

De SustainaBul MBO wordt georganiseerd door Leren voor Morgen en is gebaseerd op de SustainaBul in het hoger onderwijs. Het is een positieve wedstrijd waar onderwijsinstellingen naar elkaar kijken en elkaar van feedback voorzien om steeds beter te worden in het integreren van duurzaamheid ben hen op school. Dit is het tweede jaar dat deze wedstrijd wordt georganiseerd. Wil je weten waarom de SustainaBul MBO zo belangrijk is voor de duurzaamheidsbeweging in Nederland? Lees dan het artikel hier.

MBO-instellingen die interesse heben om komend jaar deel te nemen aan de SustainaBul, kunnen contact opnemen met Hilda Weges (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). 

Deze uitreiking was het slotevent van het symposium 'Duurzaam Denken en Doen', dit was een samenwerking van MBO voor Morgen met Wellantcollege.

Lees meer over alle webinars van het symposium Duurzaam denken en doen

 

BEKIJK HET SLOTEVENT TERUG

 Foto: Bart van Rongen