“Als je ziet hoeveel stappen er zijn gezet, is dat fantastisch!”

Studenten voor Morgen is hét nationale studentennetwerk voor duurzaamheid in het hoger onderwijs. Met studenten uit heel Nederland zet Studenten voor Morgen zich in voor duurzaam onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering op universiteiten en hogescholen. We gingen in gesprek met Britt Dragstra, voorzitter van Studenten voor Morgen. In dit artikel lees je hoe duurzaamheid in het hoger onderwijs zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en waar juist kansen liggen. Ook delen we tips voor docenten die met duurzaamheid aan de slag willen.

 

De vanzelfsprekendheid van duurzaamheid

De missie van Studenten voor Morgen is het stimuleren van duurzaamheid in het hoger onderwijs. Als voorzitter Britt naar dat doel kijkt, is ze al best tevreden. “De manier waarop we de aarde gebruiken, zou het leven van anderen niet moeten beperken. Wij willen onderwijsinstellingen stimuleren om daarin het goede voorbeeld te geven. Als je ziet hoeveel stappen er zijn gezet, is dat fantastisch.” 

Eén van die stappen is dat duurzaamheid is verankerd in de organisatie van de onderwijsinstellingen. Veel universiteiten en hogescholen hebben een Green Office of duurzaamheidcoördinator. Als die actief zijn, zie je dat scholen in het algemeen beter scoren op duurzaamheid. Duurzaamheid heeft een eigen gezicht én een eigen budget gekregen. De SDG’s helpen daar ook bij, omdat ze duurzaamheid heel concreet maken. Instellingen gebruiken ze vooral in het onderzoek. Hoewel er dus al veel stappen zijn gezet, is er nog genoeg ruimte voor Studenten voor Morgen om de instellingen verder te stimuleren.

Ondersteuning van onderwijsinstellingen

Elk jaar worden hoger onderwijs instellingen onder de loep genomen op hoe zij duurzaamheid integreren. Dit project, SustainaBul, is één van de kernactiviteiten van Studenten voor Morgen. Studenten kennen punten toe aan onderwijsinstellingen op basis van een vooraf vastgestelde checklist. Daarna krijgen de onderwijsinstellingen zelf de kans om prestaties toe te voegen of extra documentatie aan te leveren. Dat studenten de ranking uitvoeren, is nieuw. Naast dat het de betrokkenheid van de studenten vergroot, bespaart het de instellingen een hoop tijd. 

De definitieve ranglijst wordt op 29 mei bekend gemaakt tijdens de Groene Peper, hét duurzaamheidsevenement voor onderwijs van de toekomst. Het doel van SustainaBul is vooral om onderwijsinstellingen verder te helpen. Britt legt uit: “We schoppen natuurlijk niemand tegen de schenen, maar met alleen schouderklopjes komen we er niet. We willen immers een verandering teweeg brengen.” De ranglijst helpt daarin: veel instellingen zijn benieuwd hoe ze het doen ten opzichte van elkaar en dat kan ze inspireren nét een stap verder te zetten. 

Van elkaar leren door best practices

Het competitieve element is slechts één manier waarop SustainaBul inspireert. Een tweede manier is door de opgedane kennis met elkaar te delen. Elke instelling kan een voorbeeld aanleveren van een duurzaam project waarin ze uitblinken. Door de best practices te delen, inspireren de onderwijsinstellingen elkaar. Deelnemende instellingen laten weten blij te zijn met de mogelijkheid om van elkaar te leren. De extra informatie helpt hen in hun werk.

Niet alleen SustainaBul, maar ook het grote netwerk van Studenten voor Morgen helpt om kennis te delen. Britt noemt de studenten-gezelligheidsverenigingen als voorbeeld: “Vanuit de wens om kosten te besparen, wil een vereniging zonnepanelen op het dak van hun pand leggen. Studenten van een andere vereniging die daar al ervaring mee hebben, kunnen daarbij helpen. Daardoor wordt duurzaam handelen een onderdeel van algemeen beleid, in plaats van een subcultuur. Je bent geen klimaatgekkie meer als je duurzaam bezig bent."

Van bewustzijn creëren naar duurzaam handelen

Het grootste verschil met zo’n tien jaar geleden, zit in het bewustzijn van duurzaam handelen, vertelt Britt. Waar de focus vroeger lag op het verbinden van individuele studenten die zich inzetten voor duurzaam beleid, is inmiddels een groot netwerk ontstaan. Daardoor kunnen studenten nu de vertaalslag maken naar duurzaam handelen en het delen van kennis. Toen Studenten voor Morgen in 1993 werd opgericht, waren er nog maar weinig jongerengroepen over duurzaamheid.

Dat de organisatie flinke stappen heeft gezet, is duidelijk. Inmiddels bereikt Studenten voor Morgen zo’n 30.000 studenten via hun 38 lidorganisaties. Een verdere uitbreiding lijkt niet ver weg: binnenkort worden ook studentenraden aangehaakt via het nieuw te lanceren netwerk CliMates. Dat ziet Studenten voor Morgen dan ook vooral als hun rol: de krachten van studenten bundelen en samen een sterker punt maken.

Zelf aan de slag!

Aan het eind van ons gesprek benadrukt Britt de rol van onderwijs in het creëren van een duurzame wereld. “Een duurzamere en schonere toekomst begint bij het onderwijs. Weten wat je doet en wat voor impact dat heeft op de wereld is zo belangrijk. Als we dat in het onderwijs kunnen integreren, dan gaan we een andere toekomst tegemoet.”

Ook heeft Britt een boodschap voor docenten en scholen die meer willen doen aan duurzaamheid: begin met in kaart te brengen wat de huidige stand is. Als je niet weet hoeveel energie je gebruikt, hoeveel drinkwater je doorspoelt of wat studenten leren over duurzaamheid, kun je ook niet bepalen waar de winst zit. Britt doet ook een beroep op de schoolbesturen: "Betrek vooral je studenten en het netwerk om je heen. Er zijn zoveel jongeren die op een positieve manier mee willen denken en daarnaast zijn er zoveel bedrijven en organisaties die daar hulp bij kunnen bieden! Wij hebben het geleerd: samen staan we sterker.”

Meer weten?

Op deze website lees je meer over Studenten voor Morgen en de activiteiten die zij uitvoeren. Lees ook ons artikel over SustainaBul in het MBO. Wil je jouw verhaal ook delen? Neem dan contact op met Eline via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..