Op vrijdag 27 september roepen jongeren uit 150 landen scholieren, studenten én docenten op om een dag te staken. Zo willen zij internationaal aandacht vragen voor het klimaat. In Nederland is Teachers For Climate medeorganisator van deze actie. Zij vinden dat de zorgen van de jongeren gehoord moeten worden.

Wat kun je op school doen? Hieronder vind je vijf suggesties met een verschillende impact op het reguliere schoolprogramma.

1) Sluit als school de deuren en kom met leerlingen én docenten naar Den Haag, waar om 13:00 de landelijke manifestatie plaatsvindt.
Hiermee geef je als school een zeer krachtig signaal af: de zorgen voor het klimaat zijn belangrijk en géén politieke kwestie; de zorg voor onze leefomgeving en educatie op dit gebied zijn essentieel voor het leven op onze planeet.
Alle logistieke informatie en toolkits (downloadbare posters etc.) over de staking kun je hier vinden. 

2) Geef docenten en leerlingen de vrijheid om te staken, zonder dat hier sancties (inhaaluren, salarisvermindering) tegenover staan.
Hiermee respecteer je het stakingsrecht en krijgen leerlingen en docenten de kans om een eigen afweging te maken. Leerlingen kunnen onder toezicht van mede-stakende docenten naar Den Haag.
Sommige scholen verbinden voorwaarden aan deelname: registratie van stakers door de leerlingenraad, een selfie vanaf de stakingslocatie of een vlog/verslag van de dag zijn enkele voorbeelden.

3) Organiseer of faciliteer een tijdelijke werkonderbreking. Maak foto’s van leerlingen en docenten ‘in het groen’ en post deze op social media met de hashtag #wijstakenmee.
De actie is duidelijk zichtbaar op school en nodigt uit om over het onderwerp met elkaar in gesprek te gaan. Door de foto’s met de hashtag te uploaden via Facebook, Twitter of Instagram, worden ook deze leerlingen en docenten als stakers geregistreerd.

4) Organiseer een eigen actie en meld deze bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Zo geef je een signaal af met een eigen signatuur. Veel scholen die ver van Den Haag liggen, kiezen voor deze optie. Op deze website verschijnt t.z.t. een overzicht van alle lokale klimaatacties tussen 20 en 27 september. Door de actie te posten met de hashtag #wijstakenmee, worden de deelnemers geregistreerd als staker.

5) Besteed tussen 20 en 27 september in diverse lessen aandacht aan duurzaamheid.
Hiermee maak je leerlingen wegwijs in de problematiek en de nieuwste ontwikkelingen. Voorbeelden van onderwerpen zijn: klimaatverandering, biodiversiteit, energietransitie, circulaire economie, eiwitbronnen, landschapsinrichting en fairtrade handel.
Op onze website zijn aanbieders van duurzaam onderwijs te vinden. 

Bekijk de orginele brief