De SustainaBul nu ook in het MBO!

Leren voor Morgen ondersteunt de SustainaBul MBO – en dat is niet zonder reden. De SustainaBul is een begrip in het hoger onderwijs. De bul wordt jaarlijks uitgereikt in het hoger onderwijs aan de koplopers op het gebied van duurzaamheid. In het MBO is volgens Hilda Weges, kartrekker van de SustainaBul MBO, nog veel te winnen en daarom is in 2019 de SustainaBul ook in het MBO gestart. Ik spreek haar over het opzetten van deze aanpak in het MBO.

Percentage MBO’ers

Hoewel Nederlanders steeds theoretischer opgeleid zijn, is de groep die aan een MBO studeert nog steeds met afstand koploper. Zo’n 40% van de 15 tot 75 jarigen is in het bezit van een MBO diploma – en op dit moment zijn er ruim 500.000 studenten ingeschreven bij een MBO instelling. Dit zijn onze doeners van de maatschappij. Zij kunnen dan ook het verschil maken door duurzaamheid op de werkvloer verder te helpen. Het is dan wel belangrijk dat zij dit op school ook in de praktijk leren.

Geen competitie

Hoewel de ranking op het eerste gezicht een wedstrijd is, biedt het vooral een kans voor onderwijsinstellingen om van elkaar te leren. Het principe werkt als volgt: MBO instellingen vullen een online vragenlijst in, verstrekken hierbij bewijsstukken en vervolgens ranken zij elkaar op duurzaamheid. De toelichting en bewijsstukken zijn een inspiratiebron voor andere deelnemers en worden tijdens de ranking sessies actief met elkaar gedeeld. Dat bleek ook heel duidelijk uit de evaluatie van het eerste traject in 2019. Scholen nemen zo een kijkje bij elkaar in de keuken vanuit het oogpunt van de ‘Whole School Approach’; van het reduceren van gasverbruik tot het integreren van duurzaamheid in het curriculum en de BPV.

Focus op beleidsvoering

De MBO’s gaan aan de slag op drie verschillende terreinen: de onderwijsinrichting, de praktijkvorming, en de bedrijfsvoering. Onderwijsinrichting gaat over het integreren van duurzaamheid in het curriculum en de didactiek, praktijkvorming kijkt naar de integratie van duurzaamheid in relatie tot het beroep en de omgeving van de school en bedrijfsvoering focust op facilitaire zaken van de instelling (van energie, afval voeding tot inkoop). Op al deze terreinen wordt gekeken naar de visie en strategie, het te voeren beleid en de concrete operationele activiteiten in het MBO. Volgens Hilda: “Je wilt eigenlijk dat het College van Bestuur en het management duurzaamheid als een van de speerpunten maken. Met de voorgenomen ondertekening van de SDG Charter van SDG Nederland lijkt dat nu ook te gebeuren.”

De aanpak van de SustainaBul komt voort uit de visie dat de borging van duurzaamheid een integrale multidisciplinaire aanpak vereist en is gebaseerd op de Whole School Approach. Naast het curriculum, de didactiek, de bedrijfsvoering wordt daarbinnen ook integraal/multidisciplinair gewerkt aan de relatie met de omgeving van de school en de professionalisering van alle betrokkenen.

Je ziet nu vaak dat MBO instellingen een keuzemodule ‘duurzaamheid’ aanbieden en daar blijft het dan bij. Dat vindt Hilda een beperkte blik op duurzaamheid. “Eigenlijk zou je bij iedere les en binnen de hele school een ‘duurzaamheidsbril’ op moeten zetten. Duurzaamheid moet een rode draad zijn, waarvan het onderwijs en de instelling doordrongen is.’’

 

Belang van de ranking  

Wanneer ik vraag waarom het ontwikkelen van de ranking zo belangrijk is antwoord Hilda: ‘’wie moeten het straks in onze maatschappij in de praktijk doen? Dat is vooral de monteur die bij jou thuis komt, de adviseur voor jouw nieuwe CV-ketel en de hovenier die je helpt bij de inrichting van je tuin. Als mijn monteur dan zegt “ach joh’’ over duurzaamheid, “dat is niet zo belangrijk” dan maak ik als klant wellicht ook een andere keuze’’. Zij kunnen het verschil maken!

Traject 2019

In 2019 is voor het eerst de SustainBul MBO georganiseerd. De reacties zijn positief en de deelnemers hebben de SustainaBul feestelijk in ontvangst genomen tijdens de MBO-manifestatie The Art of Green Thinking. De tijd lijkt er rijp voor om nu concreet aan de slag te gaan. De SustainaBul helpt daarbij op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Door de online zelfscan krijgt een MBO instelling inzicht in de beleidsterreinen en onderwerpen waar het binnen de school om draait en wordt inzichtelijk gemaakt wat er al gebeurt. En, dit blijkt soms meer dan voor de scan zichtbaar was. Door het netwerk van scholen die meedoen, de goede gesprekken en kennisuitwisseling helpen de deelnemers elkaar en komen ze samen verder.

Wil je kennis maken met de SustainaBul MBO en/of meedoen aan het traject van dit jaar? Ga dan naar https://mbo.sustainabul.com/ en maak geheel vrijblijvend een account aan. Via de FAQ vind je meer gedetailleerde informatie over de werkwijze en planning in 2020. Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bronnen:

https://www.mboraad.nl/het-mbo/feiten-en-cijfers/studenten-het-mbo

https://longreads.cbs.nl/trends18/maatschappij/cijfers/onderwijs/

https://www.studentenvoormorgen.nl/sustainabul/