O3-effect zet zich in voor duurzaam middelbaaronderwijs in Utrecht, met de crowdfunding voor een innovatielab. In dit lab leren docenten, leerlingen en bedrijven samen en zullen een onderwijsprogramma ontwikkelen. Deze Utrechtse ervaring is een opstapje om landelijk verder te bouwen aan leren voor duurzame ontwikkeling.

Wie
O3-effect is opgericht door Guido Bastiaans en Jacomijn de Vries. Na jarenlang met veel passie in het voortgezet onderwijs gewerkt te hebben, hebben ze besloten om met anderen te bouwen aan onderwijsinnovatie voor duurzame ontwikkeling. Met deze campagne willen ze geld bij elkaar krijgen zodat ze docenten kunnen faciliteren in het bouwen en ontwikkelen van onderwijs.

Wat
Met het ontwikkelteam wordt er een hackaton georganiseerd. Er wordt onderzocht wat leren voor duurzame ontwikkeling is, welke vaardigheden leerlingen daarvoor nodig hebben en hoe je daar op begeleid als docent. Daarna bouwen ze samen een onderwijsprogramma van een week. Dat programma wordt gekoppeld aan een Utrechts duurzaamheidsvraagstuk en aan de SDG's.

Als resultaat komt er een getest Utrechts onderwijsprogramma/project dat bruikbaar is voor alle VO scholen in Utrecht. Hiermee kunnen leerlingen van diverse achtergronden en niveaus samen hun talenten inzetten en leren voor duurzame ontwikkeling. Utrecht geeft zo invulling aan haar agenda rondom Utrecht4GlobalGoals.

Waarom
Veel bedrijven zijn maatschappelijk betrokken en willen van waarde willen zijn bij het opleiden van kinderen. Een crowdfundcampagne zorgt daarbij voor meer aandacht voor het onderwerp. Bovendien stelt dit O3-effect in staat om deze leerervaring en het onderwijsprogramma gratis aanbieden aan docenten en leerlingen. Dat maakt het laagdrempelig voor scholen om in te stappen.

Als beloning kan je een logo op de website krijgen, naar het slotevent komen of mee gaan op excursie.

Bekijk hier voor het promofilmpje en hier om naar de crowdfundpagina te gaan