De winnaar van het meest inspirerende Kinderklimaatboek van 2019 is: 123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat, geschreven door Mathilda Masters met illustraties van Louize Perdieus. De prijs is een nieuw initiatief van de Grootouders voor het Klimaat, een beweging die zich inzet voor een leefbare wereld voor de komende generaties.


De genomineerde kinderklimaatboeken

Uit alle kinderboeken die in 2019 zijn verschenen zijn er vijf leesboeken die over klimaatverandering gaan genomineerd. Leuk om cadeau te doen, maar ook om te gebruiken in de klas!

  • 123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat, door Mathilde Masters (8-12 jaar). De jury koos dit boek als winnaar!
   “De ultieme weetjes-encyclopedie over het milieu en het klimaat. Wist je dat: Haaien er mede voor zorgen dat de mens kan overleven? Er zeventien voetbalvelden bos per minuut verdwijnen? Het glaasje water dat jij drinkt misschien ooit verpakt zat in een gletsjer? Ontdek alles over de wereld waarin we leven en hoe we haar leefbaar kunnen houden.”

  • Ga voor groen! door Liz Gogerley (8-12 jaar)
   “Lulu, Daan, Emma en Amir gaan op onderzoek uit en leren hoe ze goed voor de aarde kunnen zorgen. Tot hun verrassing is groen leven helemaal niet zo moeilijk! Alle beetjes helpen en ook jij kunt meedoen. Neem een zero waste lunch mee naar school, trek een trui aan als je het koud hebt of tover oude rommel om tot iets nieuws. Dit boek staat boordevol groene tips voor een betere wereld.”

  • Grijp de macht! Zo kun jij de wereld verbeteren, door Caroline Paul (10-12 jaar)
   “De wereld verbeteren begint bij kinderen. In 2014 won de destijds 17-­jarige Malala Yousafzai de Nobelprijs voor de Vrede, daarmee de jongste winnaar ooit. Al op haar elfde begon ze met haar strijd voor toegankelijk onderwijs voor iedereen. Ze is een van de voorbeelden die Caroline Paul (auteur van Meisjes met lef) aandraagt om te laten zien dat kinderen het in zich hebben om de wereld te verbeteren.” Met praktische tips om je ideeën om te zetten in acties!

  • De ondergrondse boomgaard, door Mat Larkin (10-12 jaar)
   “Pri Kohli kent het stadje Dunns Boomgaard beter dan wie ook. (...) Waarom kan hij dan geen antwoord geven als Attica Stone, het nieuwe meisje, hem de simpele vraag stelt: ‘Als de stad Dunns Boomgaard heet, waar is de boomgaard dan?’ Pri gaat samen met Attica op zoek naar de verdwenen fruitbomen, en tijdens die zoektocht ontdekken ze allerlei vreemde dingen. (...) Maar dan ontdekken ze het allergrootste geheim: iets magisch staat op het punt vernield te worden!”

  • Onze toekomst is nu! door Claus Hecking, Charlotte Schönberger en Ilka Sokolowski (10-12 jaar)
   “Wees een held, red de wereld! Hoe dan? In dit boek laat Greta Thunberg zien hoe zij dat aanpakt. Greta is inmiddels een bekende actievoerder, maar toen ze voor het klimaat begon te strijden, was ze helemaal alleen. Greta’s verhaal laat zien dat iedereen kan helpen.”

Op de website van Grootouders voor het Klimaat vind je nog veel meer inspirerende kinderboeken. 

Het oordeel van de jury
De jury koos het boek van Mathilde Masters als winnaar en kwam met het volgende oordeel: “Er zijn er maar weinig kinderklimaatboeken die zowel informatief als inspirerend zijn, want klimaatverandering is een lastig onderwerp. En kinderen verdienen het om goed geïnformeerd te worden. In het winnende boek zit dat wel goed. Het boek barst bijna uit zijn voegen van de informatie. Mathilda Masters gaat uitgebreid in op de gevolgen van klimaatverandering. Met voorbeelden laat ze zien dat er ook reden is voor optimisme. De teksten in het boek hebben een fijne, lichte toon en de grappige illustraties sluiten daar goed bij aan. En dan ziet het boek er ook nog eens prachtig uit.”

De jury roept uitgeverijen en auteurs op om meer boeken te schrijven over klimaatverandering. Volgend jaar wordt de prijs opnieuw uitgereikt voor het meest inspirerende boek verschenen in 2020.

Reactie van de winnaar
Kinderboekenschrijfster Mathilda Masters is blij met de erkenning: “Wat een heerlijk nieuws! We hebben het klimaatboek geschreven vanuit een persoonlijk engagement en het doet deugd dat het nu de prijs heeft gewonnen. Een mooi gegeven vind ik ook dat twee kinderen deel uitmaken van de jury, te weten Lian Kandelaar, auteur van Missie Red de Dieren en blogger. En Lilly Platt, klimaatstaker en initiatiefnemer van Lilly’s Plastic Pickup.”

 

Foto door Branco de Lang.
Dit artikel is deels gebaseerd op een persbericht geschreven door Grootouders voor het Klimaat.