Doe je mee met de Dag van de Duurzaamheid in het Onderwijs, maar weet je nog niet wat je wilt gaan doen? Of wil je iets anders voorlezen dan het boekje ‘Sem en Saar geven positieve energie’? Duurzame PABO en DuurzaamDoor publiceerden ook alternatieve verhalen. Deze zijn korter dan het verhaal in het boekje en je kunt met je klas focussen op één Junior Global Goal. Hieronder geven we kort aan waar elk verhaal over gaat en wat je naar aanleiding daarvan in de les kunt doen.

Rietjes wens (onderbouw)
Dit verhaal gaat over een rietje in een oceaan dat gerecycled wil worden. Hij wordt uiteindelijk gerecycled in een kunstwerk dat door leerlingen wordt gemaakt. Aan de hand van dit verhaal kun je met de klas in gesprek gaan over KGG Alles Rond: Hoe kun je een rietje opnieuw gebruiken? En hoe kun je andere spullen een nieuw leven geven? Je kunt ook buiten afval gaan verzamelen en er net als in het verhaal mee gaan knutselen.

Eén pit (bovenbouw)
Eén pit bestaat uit twee verhaallijnen die uiteindelijk samenkomen. Een verhaallijn gaat over Milan, die naar aanleiding van een kersenpittenspuugwedstrijd op zoek gaat wat één pit kan doen. De andere verhaallijn gaat over Sarita, een meisje dat tijdens de aardbeving in Nepal onder puin vast komt te zitten.

Ga aan de hand van dit verhaal in gesprek over KGG Gezond & Happy: Wat zijn de verschillen tussen het leven van Milan en Sarita? En wat zou je kunnen doen om iemand aan de andere kant van de wereld te helpen? Je kunt je leerlingen ook een brief aan Sarita laten schrijven. Wat zouden ze van haar willen weten? En wat willen ze aan haar vertellen?

(Let op: onder het verhaal staat een link naar een website. Deze website bestaat niet meer.)

Het voertuig van de toekomst (bovenbouw)
Sam gaat met zijn klas op techniekreis naar een techniekpark. Hij reist ernaartoe met de elektrische auto van zijn vader. In het techniekpark bedenkt hij met een aantal vrienden het voertuig van de toekomst.

Naar aanleiding van dit verhaal kun je een gesprek voeren over KGG Schone Energie: Welke energie gebruikt het voertuig dat door Sam en zijn vrienden bedacht is? En welke de auto van de vader? Wat is beter? Je kunt je leerlingen ook zelf een voertuig van de toekomst laten bedenken en tekenen of knutselen.

Nooit meer (bovenbouw)
De moeder van de ‘ik’ vertelt waarom ze vegetariër geworden is. Je kunt naar aanleiding van dit verhaal in gesprek gaan over KGG Schone Natuur: Als een boer dieren houdt, levert dat afval op. Welk afval? Wat vind je van vlees eten? Als je een keuken in de school hebt, kun je met leerlingen vegetarische hapjes bereiden.

Wil je tijdens de Dag van de Duurzaamheid iets anders doen dan voorlezen? Vind dan inspiratie voor een activiteit via https://www.dagvandeduurzaamheidonderwijs.nl/activiteiten/.