Uiteenlopende duurzaamheidsinnovaties gepresenteerd door leerlingen van de Lentiz onderwijsgroep

Gebaseerd op het persbericht van Lentiz

Het team van Lentiz MBO Oostland heeft met hun idee voor een gemeenschappelijke eco-tuin de eerste prijs gewonnen bij LENthon 2019. Lentiz onderwijsgroep initieerde deze klimaatinnovatie challenge voor VO en MBO. Negen leerlingenteams – van 12 tot 17 jaar – namen deel aan de LENthon en werkten maanden aan klimaatinnovaties voor hun school. Tijdens de finale hebben vijf finalisten zich met elkaar gemeten op zes criteria: innovatie, impact op het klimaat, winst/besparing voor school, uitvoerbaarheid, opschaalbaarheid en de koppeling met de werelddoelen. 

Creatieve duurzaamheidsinnovaties

De jury roemde de winnaars van Lentiz MBO Oostland om hun idee ‘De Eco-tuin’, dat opleidt tot de hovenier-van-de-toekomst. De tuin, bestaande uit onder andere een buitenlokaal, paddenpoel, insectenhotel en teeltbakken. Dit komt voort uit een samenwerking met basisscholen, bedrijven en gemeenten uit de omgeving. Deze partijen vormen samen een stichting rondom de tuin. Het prijzengeld zal het team gebruiken als startkapitaal voor de stichting.

Ook de leerlingen van VMBO Maasland en LIFE College mogen hun plannen, die de tweede en derde prijs wonnen, gaan uitvoeren. Zo zullen zij moestuinen en zonnepanelen aanleggen voor duurzame kooklessen, en zelfs een Tiny Forest groeien naast hun school om de CO2 uitstoot van 160 leerlingen te compenseren.

Wat is een Tiny Forest?

LENthon 2019

Dit jaar stonden de Sustainable Development Goals, ook wel werelddoelen, centraal. Daarmee is de challenge aan het verbreden, van klimaat- tot duurzaamheidsinnovatie. De Lentiz onderwijsgroep zet actief in op duurzaam onderwijs. Op dit moment zijn zij bezig met een evaluatie van de stand van zaken rondom duurzaamheid op hun scholen. De hoofdvraag: hoe kunnen we duurzaamheid betekenisvol maken voor iedereen binnen de onderwijsgroep, van leerling tot directeur?

De LENthon heeft een grote rol gespeeld in de toenemende aandacht voor duurzaamheid binnen Lentiz. De organisatoren zijn dan ook enthousiast om hun succesverhaal te delen met anderen. Werken aan duurzaamheid met jonge mensen is van uiterst belang: hoe meer scholen daarbij betrokken zijn, hoe beter.

Foto: Ton van der Schaal