Met de Landelijke Opschoondag in het vooruitzicht is het een mooi moment om afval onder de aandacht te brengen in de klas. Wat is zwerfafval? Waarom is het een probleem? En hoe kunnen we het tegengaan? Hier lees je tips om leerlingen meer te leren over afval en samen beter te scheiden.

Afval op School is een programma dat scholen helpt om het onderwerp afval aan te kaarten. Op de website vind je tips en informatie die je kan gebruiken om het onderwerp te behandelen. Zo strijd je op school samen om afvalproductie te verminderen en meer afval te scheiden.

Lesmateriaal

Afgelopen maand heeft Afval op School een aantal lesprogramma’s over afval onder de loep genomen. Aan de hand van vijf stappen en in totaal 28 criteria zijn de programma’s beoordeeld. Op de website vind je een lijst van het beste materiaal, verdeeld per onderwijstype. Zo kan je een lesprogramma over afval kiezen wat het best bij jouw klas past.

Scheiden op school

Uit de ervaringen van scholen blijkt dat het plaatsen van verschillende afvalbakken vaak niet genoeg is om leerlingen hun afval te laten scheiden. Vaak verdwijnt papier nog steeds in de bak voor het restafval of komt een bananenschil bij het plastic terecht. Afval op School geeft tips om afvalscheiding toch in goede banen te leiden.

Tips

Allereerst kan je de leerlingen goed bij de veranderingen betrekken, wanneer je nieuwe maatregelen invoert voor het scheiden van afval. Door leerlingen mee te laten helpen bij veranderingen op school, voelen ze zich gehoord en serieus genomen. Ze kunnen nadenken over strategieën en uiteindelijk is de kans zo groter dat ze zich inzetten voor goede afvalscheiding.

Ten tweede, als de maatregelen eenmaal zijn ingevoerd, is het belangrijk om ze positief te bekijken. Maak afvalscheiding zo gemakkelijk mogelijk door veel afvalbakken te plaatsen, zodat er altijd een dichtbij is. Ook kan je beter benadrukken wat de leerlingen goed doen, dan wat er misschien nog niet zo goed gaat. Zo leren de leerlingen hoe belangrijk afvalscheiding is.

Tot slot kan je het nut van afvalscheiding duidelijk maken door gerecyclede producten te gebruiken op school. Print op gerecycled papier en koop meubels van hergebruikte materialen. Je kan zelfs uitzoeken hoeveel gescheiden afval er nodig is voor de nieuwe producten en dat vergelijken met de hoeveelheid afval die op school gescheiden wordt. Dan weet je precies hoe lang jullie nodig zouden hebben om met jullie gescheiden afval een nieuw pak gerecycled papier te maken.

Wil je nog meer tips? Kijk dan eens op de website:

Afval op School

Dit artikel is gebaseerd op Afval op School