Tussen 2 en 13 september kunnen scholen zich aanmelden voor EU-Schoolfruit en groente. Gedurende 20 weken ontvangen scholen gratis groente en fruit voor alle leerlingen. Dit bevordert gezonde voeding in de klas. De uitdaging is om de leerlingen niet alleen tijdens deze periode groente en fruit te laten eten, maar ze ook enthousiast te maken om dit voor te zetten.

Het programma
Het EU-Schoolfruitprogramma 2019-2020 loopt van half november t/m half april. Scholen gaan dan aan de slag met educatie rondom gezonde voeding, in combinatie met het lesprogramma Smaaklessen. Vanaf april gaan scholen zelfstandig verder met gezonde voeding, bijvoorbeeld door ouders te stimuleren groente en fruit mee te geven naar school. Scholen kunnen ook zelf een schoolfruitabonnement afsluiten bij een schoolfruitleverancier.

Voorbereiding
Voor dat een school zich aanmeldt, moet er eerst een schoolfruitcoördinator gekozen worden. Deze persoon zorgt voor een goede verloop van de verspreiding van groente en fruit. Per 2 september kan er een schoolaccount aangemaakt worden, als jouw school vorig jaar ook mee deed kan het account opnieuw gebruikt worden.

Integreren in lessen
Het is de uitdaging om fruit niet als een verplichting te benaderen maar als iets leuks. Scholen verzinnen allerlei spellen rondom het schoolfruit. Zoals een fruitbingo, waarin een klas hun best doet om alle soorten fruit gegeten te hebben, of een fruitwinkel in de school met speelgoedgeld, waarin kinderen leren omgaan met geld. EU-Schoolfruit biedt zelf ook 
lesmateriaal aan.

Vorig jaar
In 2018-2019 deden 3.000 basisscholen mee, twee derde deed mee aan de evaluatie. Hieruit bleek dat 98% van de scholen positief is over het programma, waarbij het gemiddelde cijfer een 8 is. Ook zijn op de meeste scholen de docenten en leerlingen enthousiast. Lees hier het rapport.

Ga voor meer informatie naar de website.