Sinds de Sustainable Development Goals in 2015 ondertekend zijn, wordt de voortgang van Nederland ten opzichte van andere EU landen gemeten door het CBS. Dit rapport wordt ieder jaar bekend gemaakt op Verantwoordingsdag (Gehaktdag).

Omdat het behalen van de SDG’s vooral belangrijk is voor de komende generaties is er dit jaar een kinderversie van het rapport uitgebracht: de Wereldwijzer. Op de site is te lezen hoe Nederland het op elk van de zeventien doelen doet in vergelijking met andere landen. Zo is Nederland bijvoorbeeld goed op weg met materiële welvaart en arbeid. Op het gebied van klimaat, milieu en gelijkheid valt er echter nog winst te behalen. Ook zijn er tips te vinden voor kinderen over hoe ze hun eigen steentje bij kunnen dragen.

De site is onderdeel van de campagne ‘’17 doelen die je deelt’’, opgezet door ondernemer Anne-Marie Rakhorst van Duurzaamheid.nl. Het doel is om de SDG’s onder de aandacht te brengen. Dit lukte goed dankzij het uitbrengen van zeventien videoportretten van kinderen die hun visie op de wereld van 2030 vertellen. Deze kinderen zijn inmiddels door het ministerie van Buitenlandse Zaken benoemd tot Kinderambassadeurs voor de Werelddoelen. In die rol kunnen ze meedenken over oplossingen om de werelddoelen te behalen, vanuit hun eigen kantoor in NEMO. Op de website van de Wereldwijzer zijn interviews met de kinderambassadeurs te vinden, waarmee andere kinderen hopelijk ook geënthousiasmeerd kunnen worden voor het behalen van de werelddoelen!

Leren voor Morgen ziet ook het belang in van het behalen van de SDG’s en is landelijk coördinator van duurzaam ontwikkelingsdoel 4: kwaliteitsonderwijs voor duurzame ontwikkeling. Dit betekent dat de Coöperatie toeziet op de structurele verankering van duurzaamheid in het onderwijs in Nederland op alle niveaus, van peuter tot professional.

Klik hier voor de Wereldwijzer!