Heb jij, jouw studenten of collega's een doe-activiteit die je graag wil delen met anderen? Meld je dan aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en:

  • Geef aan wat je activiteit is
  • wat je daarin ongeveer wil gaan doen
  • hoeveel minuten je denkt nodig te hebben: maak een keuze tussen 5 of 20 minuten
  • hoeveel deelnemers (min/max) kunnen deelnemen
  • of je speciale voorzieningen (zoals watertoevoer) of ruimte nodig hebt

We vragen je de deelnemers in korte tijd iets te laten doen met elkaar. Een raadsel of opdrachtje op te lossen, iets te bouwen of ontwerpen, iets te schilderen of te planten: verzin het maar. Als je een spel hebt gemaakt, of iets wat je graag wil laten zien maar dat langer duurt dan 20 minuten, laat dan de deelnemers aan de slag gaan met een deel van het spel of maak er een korte opdracht over die ze samen moeten oplossen. Het thema van het symposium is dit jaar: Hoe geef je vorm aan de leeromgeving van de (duurzame) toekomst? (zie onder voor meer uitleg) Het is mooi als jouw activiteit daarop aanhaakt. We vragen je om je in te spannen om een of meerdere mbo studenten te betrekken in het ontwerpen van de activiteit en/of bij de uitvoering op de dag zelf.  

 

Meer over het thema hoe geef je vorm aan de leeromgeving van de (duurzame) toekomst?

Duurzaamheid - werken aan de Sustainable development Goals en aan een circulaire samenleving - wordt steeds belangrijker in het maatschappelijke debat en in het beroepenveld. Jongeren willen hier persoonlijk en met hun vak aan bijdragen en bedrijven en overheden vragen om werknemers die dat kunnen. Duurzaamheid en circulariteit zijn echter geen statische doelen: het gaat om complexe vraagstukken waarin de ontwikkelingen snel gaan en waarbij vaak lastige afwegingen moeten worden gemaakt. Steeds meer scholen in het mbo willen een leeromgeving bieden waarin ze hun studenten voorbereiden op deze complexe vraagstukken en waarin ze tegelijk zelf, met hun werknemers, en met hun omgeving kunnen leren en innoveren in kennis over duurzaamheid en circulariteit. Hoe doen zij dat? Wat zijn de geleerde lessen, de uitdagingen? Vragen die centraal staan:

  • Hoe rol je vernieuwende vormen van onderwijs (studentgericht, interdisciplinair, co-creatief, in samenwerking met externe partners) op gebied van duurzaamheid uit binnen je onderwijsinstelling? Wat is daarvoor nodig van bestuurders, docenten, studenten en andere stafmedewerkers? Hoe zorg je voor kwaliteit – betekenisvol leren voor alle partijen?
  • Hoe draagt je gebouw en duurzame bedrijfsvoering bij aan een betekenisvolle leeromgeving en hoe organiseer je dat?