Heb je met jouw collega’s inzichten opgedaan over hoe je duurzaamheid in het mbo verankert die je graag met anderen wil delen? Dat kan op 10 december. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met de volgende informatie:

  • Geef aan wat het onderwerp van je workshop is
  • Geef aan wat deelnemers aan je workshop kunnen leren of wat je gezamenlijk met hen zou willen leren
  • Geef aan met wie je de workshop denkt te verzorgen.

Voor een workshop kun je tussen de 10 en de 20 deelnemers verwachten. We vragen je een activerende workshop te verzorgen, dwz de deelnemers gaan zelf aan de slag of in discussie. Een inleiding of presentatie is prima, maar de workshop heeft niet het karakter van een lezing. Het thema van het symposium is dit jaar: Hoe geef je vorm aan de leeromgeving van de (duurzame) toekomst? (zie onder voor meer uitleg) Het is mooi als je hier met jouw workshop aan kan werken. We vragen je om je in te spannen om een jongere (zo mogelijk een mbo student) mee te nemen naar jouw workshop en de workshop met hem/haar samen te doen. 

 

Meer over het thema hoe geef je vorm aan de leeromgeving van de (duurzame) toekomst?

Duurzaamheid - werken aan de Sustainable development Goals en aan een circulaire samenleving - wordt steeds belangrijker in het maatschappelijke debat en in het beroepenveld. Jongeren willen hier persoonlijk en met hun vak aan bijdragen en bedrijven en overheden vragen om werknemers die dat kunnen. Duurzaamheid en circulariteit zijn echter geen statische doelen: het gaat om complexe vraagstukken waarin de ontwikkelingen snel gaan en waarbij vaak lastige afwegingen moeten worden gemaakt. Steeds meer scholen in het mbo willen een leeromgeving bieden waarin ze hun studenten voorbereiden op deze complexe vraagstukken en waarin ze tegelijk zelf, met hun werknemers, en met hun omgeving kunnen leren en innoveren in kennis over duurzaamheid en circulariteit. Hoe doen zij dat? Wat zijn de geleerde lessen, de uitdagingen? Vragen die centraal staan:

  • Hoe rol je vernieuwende vormen van onderwijs (studentgericht, interdisciplinair, co-creatief, in samenwerking met externe partners) op gebied van duurzaamheid uit binnen je onderwijsinstelling? Wat is daarvoor nodig van bestuurders, docenten, studenten en andere stafmedewerkers? Hoe zorg je voor kwaliteit – betekenisvol leren voor alle partijen?
  • Hoe draagt je gebouw en duurzame bedrijfsvoering bij aan een betekenisvolle leeromgeving en hoe organiseer je dat?