ING_Headoffice_Amsterdam_(2)

VO netwerkevent bij het iconische ‘Zandkasteel’

Hoe leiden we op in een veranderende wereld? Met ons onderwijs bereiden we leerlingen voor op de toekomst. De maatschappelijke uitdagingen waar we mee te maken hebben zorgen ervoor dat duurzame ontwikkeling in het onderwijs nóg belangrijker wordt. Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, komen we samen met iedereen die interesse heeft in duurzame ontwikkeling in het voortgezet onderwijs bij het Netwerkevent VO met de uitreiking van de SustainaBul. Zelfs de locatie van het event, het iconische ‘Zandkasteel’ in Amsterdam biedt inspiratie! In dit artikel lees je alvast meer over dit bijzondere schoolgebouw.

Het was een flinke uitdaging; een goede locatie vinden voor een school met 1400 leerlingen. Na een zoektocht van jaren werd besloten de Amsterdam International Community School South East (AICS), onderdeel van Esprit Scholen, te huisvesten in ‘het Zandkasteel’. Dit voormalig ING-hoofdkantoor is volledig getransformeerd en bestaat naast de school uit woningen, kantoren en een horeca- en foodplein. Het gebouw uit 1987 bestaat uit tien torens, waarvan er drie onderdeel zijn van de onderwijsinstelling.

Het herbestemmen van bestaande bouw brengt uitdagingen met zich mee. Bij een gebouw dat nieuw wordt ontworpen kan de ruimte optimaal efficiënt worden benut. In dit voormalig kantoorpand was het een opgave om de eisen van de school zo goed mogelijk laten aansluiten bij de drie torens. Aangezien het niet één compact gebouw is werd is uitvoerig nagedacht over de indeling en het gebruik van de ruimte en hoe de functionaliteiten in relatie staan tot elkaar. Voorbeelden zijn de krappe parkeergarage, ontworpen voor auto’s uit de tachtiger jaren en de buitenruimte die niet eerder bestemd was voor jonge scholieren. Het gebouw springt in het oog door de balans tussen open en gesloten delen en gebogen vormen.

Bijzonder in het proces is dat de originele architect, Max van Huut, opnieuw betrokken was bij de herbestemming van het gebouw! In ROmagazine deelt hij “Circulariteit was voor ons altijd al een gebouw ontwerpen waarvan de mensen houden. Als de mensen houden van een gebouw, dan hoeft het niet gesloopt te worden.” Hij was zijn tijd vooruit, want ook in de bouwperiode is er nagedacht over duurzaamheid. Zo is er functionele regenwateropvang gerealiseerd en helpen thema- en daktuinen voor biodiversiteit een aangenaam binnenklimaat. Bij de oplevering was het een van de meest energiezuinige gebouwen ter wereld! De Gemeente Amsterdam wilde het herbestemmingsproject ook zo duurzaam en circulair mogelijk uitvoeren. Hierbij werd als uitgangspunt genomen dat lagere lasten tijdens het gebruik gerealiseerd zouden kunnen worden door duurzame investeringen aan de voorkant. Zo gaat het gebouw van het gas af en wordt het aangesloten op de stadswarmte- en koude van Vattenfall. Daarnaast is de beglazing vervangen door HR++-glas en is waar mogelijk de isolatie verbeterd.

Het gerenoveerde gebouw wordt in het schooljaar 2023-2024 in gebruik genomen door de Amsterdam International Community School. Op 10 oktober wordt hier het VO netwerkevent en de uitreiking van de SustainaBul VO georganiseerd! Meer informatie over dit evenement vind je hier!

    Deel deze pagina:

    Meer nieuws