Winnaars Fiber-up

Lentiz LIFE College wederom winnaar MBO-Challenge Voedselverspilling 2022-2023

Op donderdag 20 april is de winnaar van de MBO-Challenge Voedselverspilling bekend gemaakt. Unaniem koos de jury voor FIBER UP van de studenten MBO voeding & kwaliteit/ technologie van het Lentiz College. De studenten hebben een oplossing bedacht voor de reststromen van amandelvellen voor opdrachtgever Royal Steensma BV.

Fiber-Up
Fiber-Up is product gemaakt van de velletjes van amandelen, een reststroom van Royal Steensma BV. De velletjes van de amandelen worden verwerkt tot een pasta en is vezelrijk en gezond. Het is een halffabricaat, dat toepasbaar is in allerlei producten. In dit project is met name de toepasbaarheid onderzocht voor de productie van knijpfruit, bagels, brood, koekjes, smoothies en ijs. Fiber-Up verhoogt de voedingswaarde van deze producten.

Lovende woorden van de jury
Er waren lovende woorden van de vakjury: Aan de presentatie van dit team, de film én de notitie, is veel aandacht besteed. Je ziet dat dit team het Design Thinking proces goed doorlopen heeft. Het team heeft veel producten uitgeprobeerd. Uiteindelijk heeft het team gekozen voor een halffabricaat als eindproduct; een vezelrijke pasta die in allerlei producten verwerkt kan worden. Een halffabricaat heeft als voordeel dat het breed inzetbaar is. Daarmee is de impact van de gekozen oplossing potentieel groot. Tegelijkertijd speelt de oplossing ook in op de gezondheid van mensen. Met de pasta kan je vezels toevoegen aan diverse producten. Vezels zijn essentieel voor een goede werking van het darmstelsel. Tot slot heeft het team ook onderzoek gedaan naar de houdbaarheid van het product door diverse technieken uit te proberen en komt het team met een gedegen advies voor de houdbaarheid van het eindproduct. De jury ziet in Fiber Up dan ook een haalbaar concept dat ook in de praktijk goed uit te voeren is.

Verslag van de studenten
We hebben onder andere geleerd realistisch na te denken met het bedenken van producten, of dit relevant is en of iemand het zo zou willen kopen of niet. Ook hebben we geleerd hoe in dit proces om te gaan met de Ladder van Moerman en het verbruik van een product. We moesten “omdenken” omdat bepaalde oplossingen te veel energie kosten – en dus geld- waardoor we andere stappen moesten zetten. We hebben geleerd hoe we verschillende manieren van houdbaarheid toe kunnen passen op ons product. Door middel van de hordetechniek zijn wij erachter gekomen dat door middel van verhitten, zout toevoegen en vacumeren het product langer houdbaar is.

We hebben door middel van een cursus meer geleerd over fermentatie en hoe dit thuis te passen is, maar ook op ons vezel product. Sommige hebben geleerd hoe ze het beste een logo kunnen ontwerpen en andere hebben geleerd te editen.

Reactie opdrachtgever Royal Steensma BV
Judy van Haaster, coördinator R & D Steensma Vlaardingen: “Wij zijn enorm geïnspireerd door de ideeën en oplossingen die de studenten hebben aangedragen. De amandelvellen zijn voor ons nu een reststroom die in de biovergister belandt, het wordt nu niet als een voedsel benut. Terwijl het wél een voedselrestroom is én nog gezond ook. We zijn van plan om de vellen als pasta te vermarkten als vezelproduct voor allerlei toepassingen: brood, knijpfruit, koekjes, smoothies, etc. We zien hier zeker een markt in. We staan nu aan het begin en het zal een meerjarenplan worden omdat het investeringen met zich meebrengt; er zal onder andere uitbreiding van de productielocatie moeten komen.

Wij zijn onder de indruk over de samenwerking met de studenten en de kwaliteit van de begeleiding. Een prachtige samenwerking met een veelbelovend resultaat. Het is ieder bedrijf of organisatie aan te bevelen om mee te doen aan deze challenge.

2e prijs voor Brooddiner- ROC Friese Poort
Studenten van de opleidingen zelfstandig werkend kok, zelfstandig werkend gastheer en leidinggevende keuken werkten samen aan de oplossing voor een tweede leven voor oud brood en reststromen van brood. Bij de jury viel meteen de film van dit team op. Het oogde professioneel. De notitie gaf mooi weer wat het proces is geweest dat het team heeft doorlopen. Het team heeft slim aangesloten bij een bestaand evenement en heeft een diner verzorgd dat was gemaakt van kliekjes. Het team heeft laten zien dat je van kliekjes haute-cuisine kan maken. Een waar feestmaal inclusief een lekker biertje. Gasten, waaronder restaurateurs, het inzicht geven dat je van kliekjes een heus feestmaal kan maken is van grote waarde. Het zet mensen aan tot nadenken en zet mensen aan om anders naar voedsel en voedselverspilling te kijken.

3e prijs: Yuverta- Paprika Humus
Studenten van de opleiding Voeding en Welzijn van Yuverta wonnen de 3e prijs met een oplossing voor de restromen van paprika van het bedrijf Natuurlijk Tomaat. Er zijn verschillende humusrecepten bedacht.

Zoals ieder jaar wordt de livestream gepresenteerd door de winnaars van het voorgaande jaar. Toen won Lentiz LIFE ook de challenge met de Wasabikroket. Studenten Manouck van der Plaat en Erwin Triel van Lentiz LIFE College presenteerden met veel enthousiasme deze editie waar hun school wederom tot winnaar werd uitgeroepen.

Alle genomineerden zijn te zien op het Youtubekanaal, ga voor meer informatie naar www.mbo-challenge.nl

    Deel deze pagina:

    Meer nieuws