Het consortium in Utrecht biedt een platform voor het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid om elkaar structureel te kunnen vinden in de circulaire transitie en samen te werken aan de professionalisering van docenten, instructeurs en werknemers.
Via het Circular Skills-programma kwam de coördinator in contact met lerarenopleiders van de Hogeschool Utrecht. Zij wilden meer weten over ‘opleiden voor een circulaire economie’. Daarop zijn verschillende partijen bij elkaar gebracht in een Utrechts consortium, om met elkaar te bedenken hoe we hierin meer structureel kunnen samenwerken.
Dat doen we bijvoorbeeld met een pilot bij een actueel Utrechts circulair bouwproject. Samen kijken we welke circulaire vaardigheden er nou in dat project zitten en welke er nodig zijn. En vervolgens: hoe we dit kunnen vertalen naar het onderwijs. Doel is om dit ook met andere projecten te doen, omdat je in één project niet alle circulaire vaardigheden voorbij ziet komen. Met meerdere projecten kunnen we een database opbouwen van alle circulaire vaardigheden die we tegenkomen. Dan kunnen we bepalen wat we sowieso in het curriculum van een opleiding willen opnemen.
Het vormen van een interdisciplinaire samenwerking heeft als doel om bij de dragen het opbouwen van praktijk-, leer- en innovatiecapaciteit voor de circulaire transitie in de regio Utrecht, door (beroeps)onderwijs en praktijk systematisch in samenwerking te brengen.
In de Coöperatie Leren voor Morgen zijn diverse partijen verenigd die zich inzetten voor duurzaamheid in het onderwijs. De Coöperatie Leren voor Morgen ontvangt financiële steun van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het kader van het programma DuurzaamDoor.