Zuid-Holland staat voor grote verduurzamingsuitdagingen gekoppeld aan vraagstukken over de leefbaarheid van de regio. De hamvraag: hoe versnellen we de noodzakelijke transitieprocessen? Bedrijfsleven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en de provincie Zuid-Holland zetten hier gezamenlijk hun schouders onder.
De tuinbouwsector is van oudsher een belangrijke sector in Zuid-Holland, die voor grote uitdagingen staat, onder andere op het gebied van energie, pesticide, gewasbescherming en het arbeidsvraagstuk.
Een groep vooraanstaande bedrijven en organisaties uit het tuinbouwcluster ziet in dat dit om nieuwe perspectieven vraagt op de tuinbouw met technische innovaties die hand in hand gaan met sociale innovaties. Eveneens wil deze groep werk maken van het versterken van vaardigheden binnen het cluster waarbij o.a. strategisch denkvermogen, sustainability skills en technische vaardigheden hand in hand gaan. Tegelijkertijd zijn onderwijsinstellingen in Zuid-Holland op zoek naar manieren om hun leerlingen en studenten toe te rusten met diezelfde vaardigheden. Ook zij ervaren de noodzaak om te innoveren, om jongeren op te leiden voor werk dat het verschil maakt in urgente maatschappelijke en klimatologische vraagstukken.
Om leren voor duurzame ontwikkeling in de regio naar een hoger niveau te tillen, werken ze in Zuid-Holland aan een structurele – doch flexibele – samenwerking tussen onderwijsinstellingen onderling en tussen onderwijs en praktijk.
In de Coöperatie Leren voor Morgen zijn diverse partijen verenigd die zich inzetten voor duurzaamheid in het onderwijs. De Coöperatie Leren voor Morgen ontvangt financiële steun van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het kader van het programma DuurzaamDoor.