De plusklas van basisschool Oost
“Ik vond het leuk om na te denken over onze school. Zo mag je meebeslissen over later en lekker creatief bezig zijn”, zegt Tusem, leerling van de plusklas. Vol trots vertelt ze met haar klasgenoten Abel en Ruben over hun eigen basisschool die volgens hen al behoorlijk ideaal is. Een belangrijk onderdeel daarvan is de omgeving. Dit hebben we zelf mogen ervaren tijdens een rondleiding door de school. Ruben, Tusem en Abel lieten ons alle klaslokalen zien en vertelden uitgebreid over alle dieren, zoals de baardagaam en cavia’s Luki en Jerry. Als je het schoolplein van basisschool Oost oploopt word je omringd door het groen. Ze hebben een vlindertuin, vijver, composthoop, bos, klimboom, boomhut én een moestuin. “In de vijver zitten echte kikkers en watersalamanders”, vertelt Abel. Volgens Angelique Cleiren, docent van de Plusklas, leren de kinderen hier veel van: “In de moestuin gaan de kinderen zelf aan het werk. Zo leren ze waar groenten vandaan komen en welk proces er nodig is om ze in de supermarkt te krijgen.”
Ondanks dat de leerlingen al erg tevreden zijn over hun school hebben ze samen vijf ideeën bedacht om hun school te verbeteren: zonnepanelen, een lift, meer Leer-Speel-Beweeg-toestellen op het plein, meer bloemen en een ondergronds afvalsorteercentrum. “Ik vond zonnepanelen wel een goed idee,” vertelt Tusem, “want die krijgen energie via de zon dus dat is heel zuinig.”
Ruben bedacht het afvalsorteercentrum, om zo het afval wat ze op school produceren makkelijk te scheiden: “Als je bijvoorbeeld glas weggooit dan wordt dat onder de grond vanzelf gesorteerd.” Ook bij dit idee komt het belang van een groene omgeving naar voren. “Het is speciaal onder de grond zodat planten daar geen last van hebben, want die hebben aarde nodig om te groeien. Ik gebruik geen stroom, alles gebeurt met elektriciteit zodat het milieuvriendelijk is.” Abel wilde graag nog meer bloemen en planten: “Ik vind dat erg belangrijk want planten zorgen voor zuurstof en we zijn een natuurschool dus dat past er perfect bij.” Als natuurschool zijn ze veel bezig met milieu- en natuureducatie om zo een duurzame houding bij leerlingen te ontwikkelen. “We zijn een natuurschool en daardoor proberen we duurzaamheid in verschillende lagen op onze school te integreren. Daar hoort bijvoorbeeld de hoeveelheid planten en dieren bij maar ook de speel-leer toestellen. Het idee was om toestellen te ontwikkelen waarbij je spelenderwijs bijvoorbeeld de tafels leert.”, aldus Angelique.
De basisschool heeft plannen om te gaan vernieuwen zodat hun gebouw beter aansluit bij wat ze willen in ruimte, luchtklimaat, indeling en duurzaamheid. Angelique zou de ideeën die de kinderen hebben bedacht daarin graag meenemen: “Zonnepanelen zouden we super graag willen en is zeker een ambitie. Het afval sorteersysteem is helaas nog iets voor in de verdere toekomst, dat moet eerst nog worden uitgevonden.”
Middelbare school De Nassau
Lieke, Oakley en Yara begonnen hun ideale school met een mindmap, dit was de basis waar hun school aan moest voldoen. Gezelligheid is daarin een belangrijk onderdeel: “We willen met planten, meer ramen en verschillende hoekjes iets meer sfeer creëren. Dan ga je met meer plezier naar school dan als je in een saai grijs gebouw les krijgt”, vertelt Lieke. Het gebruik van veel groen en natuurlijke materialen willen ze doortrekken naar de omgeving van de school zodat leerlingen tijdens pauzes eerder naar buiten gaan.
Voor de goede sfeer worden er op hun huidige school wel al een aantal themaweken georganiseerd vertelt handvaardigheid docent Pallas Linssen: “We hebben verschillende weken die in het teken staan van bijvoorbeeld pesten of gender. Daardoor zijn de leerlingen het hele jaar bezig met deze maatschappelijke thema’s. Voor mijn gevoel is de acceptatiegraad bij ons daardoor redelijk hoog. Ik vind het mooi om te zien dat deze leerlingen daar zo erg mee bezig zijn.”
Minder huiswerk en toetsen waren antwoorden die in de gehele wedstrijd vaak voorkwamen, Lieke, Oakley en Yara schreven dit ook op. “Alles bij elkaar is het gewoon best wel veel,” vertelt Yara, “wij moeten een uur naar school fietsen. Als je daarna huiswerk moet maken, moet leren voor toetsen, wilt sporten en leuke dingen met vriendinnen wilt doen blijft er weinig tijd voor jezelf over.” Door meer keuzevakken willen ze een deel van die druk wegnemen. “Als de vakken meer aansluiten bij je interesses dan gaat die stress misschien vanzelf wat omlaag en het plezier in leren omhoog. Daarbij ontdek je ook beter wat je later wil gaan doen door de diversiteit in vakken”, vertelt Oakley.
Pallas heeft verschillende klassen laten nadenken over hun ideale school en verbaasde zich vooral over de uitgebreide concepten waar sommige leerlingen mee kwamen: “Veel groepjes kwamen met een erg uitgebreide gedachtegang, niet alleen qua vormgeving maar ook in inhoud. Ik heb ze bij deze opdracht expres erg vrij gelaten zodat ze helemaal zelfstandig konden nadenken over hun ideale school.”
Er hingen ook prijzen aan deze wedstrijd. Lieke, Oakley en Yara kregen een cadeaubon van de webshop CeCe (een website gericht op duurzame kleding). De klas van Abel, Ruben en Tusem mogen een bezoekje brengen aan het Naturalis en krijgen een gastles van ecoloog Sterrin Smalbrugge.