Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Hoe maak je duurzaamheid een onderdeel van het onderwijs?

Hoe krijg je duurzaamheid verankerd in het mbo en het onderwijs? En wat is de rol van de duurzaamheidscoördinator daarin? Voor de eerste kennisdeelbijkomst van de SustainaBulMBO zijn we hier op woensdagmiddag 26 maart met groep duurzaamheidscoördinatoren over in gesprek gegaan. Lotte Blesgraaf, duurzaamheidscoördinator aan het Talland College, nam ons mee in haar leerproces. Het doel? Ervaringen delen en elkaar inspireren hoe we impact kunnen maken.

Duurzaamheid als missie

Lotte Blesgraaf kwam een jaar geleden met veel energie het onderwijs binnen. Ze was vastbesloten om duurzaamheid op de kaart te zetten. Maar dat ging niet zonder drempels. Het onderwijs heeft zijn eigen tempo, en niet iedereen stond te springen om nog een extra taak op zich te nemen.

Ze was standvastig. Aan bestaande schoolactiviteiten wist ze duurzaamheid te koppelen, zoals open dagen en via slimme manieren kwam ze in gesprek met verschillende afdelingen. De SustainaBul MBO-vragenlijst bleek een handige tool om sneller voet tussen de deur te krijgen.

 

Van weerstand naar verandering

Collega’s begonnen enthousiast, maar haakten af door tijdgebrek of plannen bleven hangen in bureaucratische processen.

Verandering roept weerstand op. Het verduurzamen van het onderwijs is daar geen uitzondering in. Wat kan je doen als duurzaamheidscoördinator om verduurzaming in jouw school te bewerkstelligen? De volgende acties hebben Lotte geholpen:

  1. Sluit duurzaamheid aan bij wat er al gebeurt. Koppel duurzaamheid aan bestaande activiteiten, zo wordt het een onderdeel van.
  2. Betrek studenten actief. Niet alleen via de studentenraad, maar door ze concreet mee te laten denken over oplossingen.
  3. Gebruik hulpmiddelen. De SustainaBul MBO-vragenlijst helpt om gesprekken met afdelingen op gang te brengen.
  4. Zoek bondgenoten. Vind collega’s die dezelfde passie delen en werk samen aan verandering.

Met kleine stappen werden er successen behaald. Inmiddels werkt het Talland College met een duurzaamheidsprogramma gebaseerd op de Whole School Approach. Dit houdt in dat er verschillende coördinatoren zijn aangesteld, docenten elkaar vinden voor inspiratie en er onder andere gastlessen worden gegeven.

 

Volgende stappen op de route

In de bijeenkomst zijn er naast gedeelde uitdagingen ook de kansen die er liggen besproken. Zo ligt de focus voor het Talland College het komende jaar op verdere verankering van duurzaamheid mede door het aanstellen van duurzame ambassadeurs, het opzetten van een facilitatorspool die dient als een inspiratieplek voor docenten en het organiseren van meer hackathons.

 

Herkenning en nieuwe perspectieven

Na de inleiding van Lotte gingen de deelnemers uiteen in subgroepen voor een intervisie. Aan de hand van een casus uit de praktijk werd stilgestaan bij de vraag hoe je als coördinator of docent ruimte kunt maken voor duurzaamheid in je eigen werk. Wat zie je als je met een andere blik naar je rol kijkt? Welke kansen ontstaan er dan?

We zijn in gesprek gegaan over welke collega’s of ‘buddy’s’ je kunnen ondersteunen bij het gesprek over verduurzaming. Daarnaast kwam creativiteit naar voren om de verantwoordelijkheid lichter te maken waardoor er meer ruimte en energie ontstaat voor duurzame initiatieven.

De intervisie bood niet alleen herkenning, maar gaf ook nieuwe perspectieven over hoe je samen stappen kunt zetten. Dit sluit aan bij de gezamenlijke afsluiting waarin een duidelijke boodschap naar voren kwam: Focus je op wat al wél lukt en vergeet niet je successen te vieren.

 

Wil je ook impact maken?

Ben jij werkzaam in het mbo en wil je bijdragen aan duurzaamheid binnen jouw school? Sluit je aan bij het kennisnetwerk van SustainaBul MBO! Neem contact op via sustainabulmbo@lerenvoormorgen.org of bezoek onze website.

Download hier de presentatie van Lotte Blesgraaf.

    Deel deze pagina:

    Meer nieuws