Gewapend met een schaar zet de kappersopleiding van ROC Friese Poort de eerste stappen richting duurzaam onderwijs. En dat is nodig want de kappersbranche is nog niet groen. Shampoos, conditioner, gel, verf, allemaal worden ze verpakt in plastic. Deze en vele andere producten worden nu niet of nauwelijks gerecycled en de verfresten worden gewoon door de afvoer gespoeld.
Tijd voor verandering, vindt ook Corina Kramer, senior instructeur Uiterlijk Verzorging bij ROC Friese Poort: “Helemaal zero waste gaat nog niet lukken. Maar als we echt willen, is het mogelijk om uiteindelijk geen afval meer te produceren. Er moet nog veel gebeuren als we in 2030 CO2-neutraal onderwijs willen aanbieden. Die ommekeer in 2030 is echt noodzakelijk.” Maar hoe doe je dit bij een beroep wat constant een afvalproduct creëert in de vorm van haar? Bij ROC Friese Poort wordt het afgeknipte haar niet meer gezien als afval en gerecycled. “Haar is een natuurlijke bron van proteïnen en keratine. Het door ons verzamelde haar wordt in kleine stukjes gehakseld en tot compost verwerkt. Dat wordt gedaan door een Nederlands bedrijf dat zich richt op de verwerking van dierlijke drijfmest tot compost. Zij verwerken het haar zodat er een circulair product ontstaat dat voedingsstoffen terugbrengt naar de natuur. Op dit moment gaat het compost naar het buitenland, omdat het in Nederland nog niet gebruikt mag worden. Maar uiteindelijk komt het wel weer hier terug in de vorm van granen, gewassen en veevoer”, aldus Kramer.
Ook aan waterverbruik wordt gewerkt. Eerst stroomde er 13 liter water per minuut door de kappers wasbakken. Inmiddels zijn er waterbesparende kranen geïnstalleerd en is het verbruik afgenomen tot 3,5 liter water. Kramer is enthousiast: “Het lijkt me een goede investering en ik denk dat het heel verstandig is dat Friese Poort breed alle kranen bekeken worden, want dit scheelt natuurlijk vreselijk veel water en warmte.”