Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Creatief de norm verschuiven

Algemeen_sfeerbeeld_MBOUtrecht_LOWRESonline-5

Liesbeth Bos en Marije van Bommel werken hard aan duurzaamheid in het onderwijs. Tijdens de 3de kennisdeelbijeenkomst voor duurzaamheidscoördinatoren in het SustainaBul MBO netwerk deelden zij hun ervaringen bij MBO Utrecht, een onderwijsinstelling met ongeveer 5.500 studenten en 550 medewerkers. Wat kunnen wij leren van hun creatieve aanpak om de norm te verschuiven? 

Een strategische koers met duurzaamheid als kompas 

Het begon met een strategische koers vanuit het College van Bestuur, gericht op het stimuleren van studenten om bij te dragen aan een meer verdraagzame en duurzame samenleving. Om deze strategie in de praktijk vorm te geven richtten Liesbeth en Marije een Green Team op, bestaande uit enthousiaste medewerkers uit verschillende lagen van de organisatie. Dit Green team had als doelen: adviseren, inspireren en verbinden op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast werden ook twee concrete projecten gestart, namelijk het verduurzamen van de catering en het integreren van duurzaamheid in het onderwijs.  

Het Green Team liet bij het inspireren haar creativiteit de vrije loop. Ze organiseerden acties zoals het planten van bloembollen en een boom op het schoolterrein. Ook introduceerden ze de “Week zonder Vlees en Zuivel”, met een proeverij en gespreksstarters om het gesprek over duurzaamheid op gang te brengen. Er werd gratis groente en fruit aangeboden, wat tot een positieve sfeer leidde. Studenten kregen een challenge om een plantaardige snack te bedenken voor in de kantine. 

De uitdagingen onderweg 

Het pad naar duurzaamheid was niet zonder hobbels. Het betrekken van docenten bleek een uitdaging, aangezien zij vaak kampen met een gebrek aan tijd. En ondanks de mooie visie van het bestuur, was het lastig om duurzaamheid structureel in de jaarplannen te verankeren. Toch gaven Liesbeth en Marije niet op. Ze lieten zich inspireren door de inaugurele rede van Jan Willem Bolderdijk, die stelde dat er vaak meer verandert dan we denken. Ze bleven volhardend om duurzaamheid op de kaart te zetten. 

Lessen voor duurzaamheidsambassadeurs 

Wat kunnen andere onderwijsinstellingen leren van MBO Utrecht? Drie belangrijke lessen: 

  1. Zoek steun op alle niveaus: van het College van Bestuur tot de ondersteunende diensten. Duurzaamheid is een gedeelde verantwoordelijkheid.
  2. Wees creatief en durf buiten de gebaande paden te treden: Ludieke acties en uitdagingen voor studenten kunnen de norm verschuiven.
  3. Houd vol, ook als het soms moeizaam gaat: Duurzaamheid is een langetermijntraject. Zorg voor onderlinge steun en blijf inspireren.

De lessen die Liesbeth en Marije deelden, resoneerden bij de andere deelnemers. Ook zij worstelen soms met het betrekken van collega’s, het creëren van draagvlak en het vinden van de juiste balans tussen visie en concrete acties. In twee subgroepen gingen de deelnemers dieper op deze thema’s in, wat resulteerde in waardevolle inzichten en praktische tips. 

Een waardevolle bijeenkomst 

De 3de kennisdeelbijeenkomst voor duurzaamheidscoördinatoren bood een waardevolle gelegenheid om ervaringen en inzichten te delen. Hoewel er nog veel uitdagingen zijn, bleek uit alle verhalen dat er ook volop mogelijkheden en inspirerende voorbeelden zijn. Door samen te werken, kennis te delen en elkaar te ondersteunen, kunnen we de weg naar een duurzame toekomst blijven ontdekken. 

Sluit je aan bij het kennisnetwerk 

Interesse in deelname aan het kennisnetwerk van de SustainaBul? Neem contact op met sustainabulmbo@lerenvoormorgen.org (voor scholen). Of kijk op onze website. 

Wil je meer weten over duurzaamheid in het mbo? Sluit je aan bij het mbo netwerk om op de hoogte te blijven van kennis, evenementen en inspiratie. 

Download de presentatie van MBO Utrecht 

    Deel deze pagina:

    Meer nieuws