header

Bij mij draait het hierom; mensen een stem geven die werkelijk wordt gehoord. We willen namelijk allemaal gezien en gehoord worden. Maar dan echt.

Stefanie Vermeulen (journalist, veranderaar en stadmaker) is een van de oprichters van PakhuisB. PakhuisB is een hub in het centrum van Breda waar je de stad van morgen kunt MeeMaken. PakhuisB organiseert, onderzoekt en ontwikkelt. De projecten dragen bij aan een nieuwe economie met de stad als community, door duurzaam en anders te organiseren. Door ons uitgebreide netwerk en continue gesprekken met bewoners en actieve stadsmakers halen we veel op uit stad en provincie, aanleiding voor ons om zo’n beweging verder op gang te helpen.

PakhuisB, TeachtheFuture en Extend Limits ontwikkelden de KinderTrendrede in 2017. Het programma bestaat uit een serie workshops, waarin leraren en experts in trendwatching en toekomstdenken met de scholieren aan de slag gaan met hun beeld over hun stad of dorp. Ook kunnen scholen en bibliotheken een serie toekomstlessen geven, die Erica Bol van Teach the Future heeft ontwikkeld. “Scholen richten zich op gisteren en vandaag, maar niet op de toekomst. Het is belangrijk dat we daarover nadenken en dat stimuleren we met lesmateriaal.”

De boodschap van de kinderen is na twee edities duidelijk: wij zijn de toekomst, wij kunnen meedenken, geef ons een stem! En, het werkt, want in mei 2019 besloten alle raadsfracties in Breda dat het College voortaan jaarlijks verantwoording af moet leggen aan de KinderTrendrede.

Na twee impactvolle edities in Breda is de KinderTrendrede er klaar voor om samen met Brabant Kennis de Provincie in te trekken. Tientallen gemeentes in de provincie waar scholen toekomstlessen geven en die op een jaarlijkse vaste dag naar de stem van de kinderen luisteren, en daar ook echt wat mee doen. Hoe mooi zou dat zijn!

Wil je ook in jouw gemeente een KinderTrendrede uit te rollen? Neem contact op met PakhuisB.

Website

GDO

IVN

JMA

NJR

SBB

SME