Zoek op
Sluit dit zoekvak.
Circulaire Fashion mbo symposium

Circulaire Fashion Albeda

School
Albeda

WSA-onderdeel
Raakt aan alle WSA-bladen

Good practice
Circulaire Fashion

Visie
Met als titel “De ogen gericht op Fashion!” organiseerde Albeda een evenement dat plaatsvond op 10 oktober 2022, op de eerste dag van de week van de duurzaamheid. De ogen gericht op Fashion appelleert niet alleen aan de mooie en expressieve aspecten van Fashion, maar ook aan de enorme stapels textielafval. Op jaarbasis belandt maar liefst 235 miljoen kilo kleding op de kledingstapel. Dit vereist een andere mindset, een andere manier van denken: van lineair naar circulair, het centrale thema dat in de ochtend van 10 oktober 2022 plaatvond.

Lees meer

Curriculum
Er is een verandering gaande in de fashion. Wat? Hoe zit dat? Wat is upcycling van fashion? Op de Dag van de Duurzaamheid kwamen drie professionals uit de fashion en textielwereld en vele studenten van de Fashion opleidingen, bij elkaar om elkaar te inspireren over circulaire fashion. Programmaleider Duurzaamheid, Rob Ketelaar, was de moderator van dit inspirerende event. In de videoclip tijdens de intro werd duidelijk dat er iets gaande is in fashion, een verandering in mindset is nodig om de vele textielstapels te reduceren. Maar liefst 235 miljoen kilo kleding per jaar belandt er op de kledingstapel om weg te gooien.

Inez Naomi Correa Alves, designer en eigenaar van Versatile Forever is een prachtig voorbeeld over hoe upcycling als nieuwe norm kan gelden bij het ontwerpen en maken van mode. Kleding ontwerpen van bestaande stoffen en lokaal gemaakt, tonen dat een kleinere footprint mogelijk is. Inez werkte na haar studie in de fast fashion, maar zag en voelde dat dit niet goed ging. Vanuit haar missie heeft ze haar eigen bedrijf opgericht om upcycling op velerlei manieren tot norm te maken. Zo heeft ze onder andere in samenwerking met de Bijenkorf een collectie gemaakt van restanten en beschadigde kleding van diverse merken.

Remi Veldhoven, Textielonderzoeker en innovator van textiel werkzaam bij o.a. Wolkat, textielrecycling bedrijf én Eigendraads, was de tweede spreker. Op haar visitekaartje staat “Reduce, Reuse, Recycle, Recreate”, iets waar Remi heilig in gelooft. “Minder kopen, meer kleding repareren, goed verzorgen en kleding ruilen, oud textiel opnieuw waarderen”. Een student vroeg zich ook af: hoe kun je in de “mode blijven” met je kleding als je geen fast fashion meer moet kopen? Beide sprekers gaven hierop hun visie. Ontwikkel je eigen stijl en bepaal of je kledingstukken echt na 1 x dragen weg doet. Bedenk andere opties: vermaak het, ruil het met anderen, Fast fashion is niet de norm, je eigen stijl wel.

In de pauze hadden de studenten van de bakkersopleiding gezorgd voor een duurzame chocolade muffin.

Supergoods is een succesvolle fair fashion winkel met een hoogwaardige uitstraling in Gent. Het is er altijd druk en het assortiment is zeer verrassend. Wat is hun geheim? Speciaal voor Albeda Fashion is een reportage gemaakt waarin Rob Ketelaar, de eigenares van Supergoods vraagt naar haar succesformule. De reportage zit boordevol tips en tricks voor iedereen die iets wil betekenen in Fashion. De studenten luisterden aandachtig naar de reportage waarin werd verteld over duurzame kleding maar ook verzorgingsproducten en duurzame schoonmaakmiddelen. Na de reportage gaf student Katja van CEO haar analyse van het bedrijf Supergoods. De veelzijdigheid aan producten en juiste doelgroep profilering dragen bij aan het succes van Supergoods. De inspirerende ochtend werd afgesloten met enkele prijsvragen voor de studenten.

Didactiek
We gaan vanuit de marketing en/of fashionhoek naar de winkelformule van Supergoods kijken (casus en werkvorm).

Supergoods is vooral een fashionzaak in een mooie winkelstraat in het centrum van Gent. De hoofdstad van fair trade Benelux. Naast kleding hebben ze cosmetica, geschenken en onderhoudsartikelen voor kleding. Ze hebben een breed assortiment. Dat is slim want als mensen gaan nadenken over hoe, waar en door wie kleding is gemaakt dan gaan ze ook nadenken over bijvoorbeeld zeep, of over andere dingen die ze consumeren. De winkel wijst mensen erop hoe ze eenvoudig hun ecologische impact kunnen verminderen. Onderhoud van kleding heeft een enorme impact. Niet de productie, maar het onderhoud! Minder wassen kost geen geld, geen moeite. Naast het product zelf is ook het verhaal erachter. Waar is het precies van gemaakt. Wat zitten we op onze huid te smeren. De meeste producten die we gebruiken in de badkamer is gewoon aardolie dat we op onze huid smeren. Ze werken met een partner die fair trade ingrediënten uit Nepal gebruikt om al die petroleum te vervangen. De winkelformule slaat duidelijk aan. Het is inderdaad een schot in de roos

Het gebruik van labels om aan te tonen waar een product vandaan komt. Helaas ziet de eindconsument soms door de bomen het bos niet meer omdat veel merken gaan zelf een label in het leven roepen Marketing gedreven, terwijl het helemaal niet transparant is voor de eindconsument. En dan kom je helaas bij greenwashing terecht. Supergoods doet een dringend beroep op de fashion industrie om die labels transparant te houden. Transparantie is één van de grootste uitdagingen in Fashion.

De spijkerbroek is een duurzaam product in onze kledingkast. Gaat lang mee, iedereen heeft het, wordt een heel jaar gedragen. Helaas de impact van de productie van de spijkerbroek is gigantisch. Dat komt door de katoen, de pesticiden en de kleurwashingen van de spijkerbroek. De spijkerbroek is zeer geschikt om circulair te behandelen. Onze klanten brengen hun oude kapotte spijkerbroeken terug, Supergoods stuurt die terug naar het merk en zij gaan daar weer nieuwe van maken. De spijkerbroeken zijn voor 50% van oude jeans gemaakt. De knopen kunnen helemaal gebruikt worden op een nieuwe broek.

Gouden tips voor studenten die willen ondernemen zijn: 1) Doe aan klantenbinding op lange termijn probeer niet hier en nu snel iets te verkopen, dat je die dag een goede omzet hebt maar dat de klant er toch niet blij mee is (impulsaankoop). Goed luisteren, en vandaag niks te verkopen, maar de volgende keer dan wel. Met klantenbinding wordt je zaak winstgevender en duurzamer. En 2) Vestig je in een mooie winkelstraat met een mooie grote etalage. Zo laat je mensen zien dat je ook met duurzame fashion qua stijl en prijs bij de top kunt horen.

Enkele reacties van studenten na afloop: heel inspirerend, fijn om met alle studenten fashion deel te nemen aan deze ochtend. Nieuwsgierig naar duurzame stoffen, waar is het te koop? Kunnen we het filmpje van textielrecycling nogmaals bekijken?

In aanvulling hierop is van het evenement “De ogen gericht op Fashion!” een filmpje beschikbaar van enkele minuten. Daarin worden alle onderdelen van het document met beelden en gesprekken toegelicht. Studenten, studenten en sprekers vertellen hoe ze het evenement ervaren hebben.

Deze good practice is op het mbo-symposium ‘ Duurzaam Denken & Doen’ op de 1e plaats geëindigd voor SDG 13!
Bekijk de hele good practice in dit document!

 

Mis nooit meer updates over duurzaamheid in het mbo door je aan te sluiten bij het netwerk!
Meer informatie vind je hier.

Aanmelden nieuwsbrief!
    Deel deze pagina:

    Meer nieuws