Op zoek naar de chaos: het belang van afbouw
Om te veranderen is energie nodig. Gedreven door enthousiasme en intrinsieke motivatie zijn de woorden die we vaak horen: nieuw, anders, meer! In de dynamische setting van de Sustainability Skills Meetup op 8 maart dook een belangrijk inzicht op: waar we meester zijn in het opstarten van nieuwe initiatieven en pilots, schiet de aandacht voor het afbreken en ombouwen van (vaak belemmerende) elementen in organisaties tekort.
Als antwoord op deze realisatie organiseren wij drie vervolg meetups. Wij nodigen je graag uit voor de eerstvolgende inspirerende werksessie op 13 september, waar we samen de afbouwlijn in transitiedenken verkennen en de stappen doorlopen om daadwerkelijke systeemverandering te bewerkstelligen. We werken toe naar het opstellen van een aantal tips voor aandacht voor afbouw en afbraak in het werken van pilots naar systeemverandering in het onderwijs. Bettina van Bord en Stift is aanwezig bij de 3 meetups om een visuele weergave te maken van onze vordering en te zorgen voor een aantrekkelijke bruikbare uitkomst van deze werksessies.
Meld je snel aan via de aanmeldbutton hieronder, want er is beperkt plek!
AanmeldenWaarom afbouwen?
In de race naar duurzame transformatie focussen we vaak op het bouwen en uitbreiden van nieuwe structuren en initiatieven. Maar om echt voorbij de chaos te komen, moeten we ook leren hoe we dingen kunnen afbreken en veranderen. Deze werksessie biedt een waardevolle kans om van elkaar te leren en inspiratie op te doen hoe je de afbouwfase vorm kunt geven. Waar loop jij tegenaan in het bestaande systeem?
Wat kun je verwachten?
Op 13 september nodigen we je uit om deel te nemen aan een interactieve werksessie met:
- spreker dr. Kristina Bogner, interdisciplinair onderzoeker en expert duurzame transities en transformaties;
- reflectie op jouw (veranderende) rol in de transitie naar duurzaam onderwijs;
- uitwisseling van (praktijk)ervaring over systeemverandering;
- ruimte voor ontmoeting met een breed netwerk aan onderwijsprofessionals: docenten, duurzaamheidscoördinatoren, schoolleiders, bestuurders, onderzoekers, projectleiders, e.d.;
- het samen (met zakelijk tekenaar Bord & Stift) omzetten van adviezen in concrete handvaten om mee aan de slag te kunnen in jouw onderwijspraktijk.
Er zijn in totaal nog drie meetups, met verschillende focus. Tijdens elke meetup is een expert en spreker op het onderwerp aanwezig. Je hoeft niet bij elke meetup aanwezig te zijn, al heeft dit zeker een meerwaarde omdat we tijdens elke sessie ingaan op een andere laag van de transitie. Hieronder lees je meer over de focus van de verschillende werksessies.
- 13 september | Kristine Bogner
Kristina Bogner is Assistant Professor bij het Copernicus Institute of Sustainable Development aan de Utrechtse Universiteit. Vanuit haar interesse voor onderwijsinnovatie heeft zij zich verdiept in de afbouwkant van het innovatieproces. “Wat doet het met organisaties en mensen wanneer bijvoorbeeld (een deel van) onze functie los moeten laten of dat bepaalde werkprocessen uit gefaseerd worden ten behoeve van de innovatie. Kristina neemt ons mee in de wereld van, zoals ze dat zelf noemt, “unlearning”. Wat moeten we afleren, hoe doen we dat en wat doet dat met ons. - 15 oktober | Kristin Vanlommel
Kristin Vanlommel is lector ‘Organiseren van Verandering in Onderwijs’. Hoe kunnen we veranderprocessen in onderwijs organiseren, hoe kunnen we leren van veranderingen en wat hebben (teams van) professionals hiervoor nodig? Dit zijn vragen waar zij onderzoek naar doet. Op onze bijeenkomst verzorgt Vanlommel een theoretische introductie en neemt ons mee naar het innovatief vermogen van organisaties, op persoonlijk en organisatorisch niveau. Dit kan ons helpen om zicht te krijgen aan welke knoppen we kunnen draaien om van pilot naar beklijvende systeemverandering te komen. Na haar introductie gaan we met de aangereikte kennis aan de slag. - 8 november | Femke Coops
Femke Coops is design researcher en voert momenteel bij de UU een PhD onderzoek uit gericht op ‘designing spaces for letting go in sustainability transitions’ waarbij ze de emotionele dynamiek van loslaten (en uitfaseren) in duurzaamheidstransities onderzoekt en actief (fysieke) ruimte probeert te creëren om met deze emoties om te gaan. Zij neemt ons op 8 november dan ook mee in deze kennis en gaat vervolgens met ons aan de slag om de dilemma’s rondom de neerwaartse lijn van afbouw uit de transitie curve af te pellen, en hoe we daarin ruimte kunnen maken voor die emoties bij onszelf en bij de mensen met wie we samenwerken.
Voor wie zijn deze sessies bedoeld?
De werksessie richt zich op projectleiders, docenten en management die actief betrokken zijn bij het versnellen van de transitie naar transformatief leren voor duurzame ontwikkeling. Deel jouw perspectief en ervaring of leer juist van anderen.Door samen te komen en te leren van elkaars ervaringen, kunnen we de transitie naar een duurzamere toekomst versnellen. Laten we samen de afbouwlijn verkennen en nieuwe wegen inslaan naar duurzame verandering. We kijken ernaar uit om jou op 13 september te verwelkomen voor een inspirerende en productieve werksessie!
Waar?
- 13 september 9.30u-12.30
Tech College Nieuwegein | ROC Midden Nederland - 15 oktober 09:30u-12u
DeFabrique | Maarssen - 8 november 13u-16u
Hub JIM | Utrecht