do 21 september 2023, 15:15 U 16:15 U

Online ontmoeting docenten vmbo en praktijkonderwijs

Online ontmoeting
Uitnodiging voor docenten vmbo en praktijkonderwijs 
Ben jij werkzaam als docent of schoolleider in vmbo of praktijkonderwijs? Ga het gesprek aan met collega’s uit het land en laat je inspireren tot praktisch vormgeven van meer duurzaamheid op school. 
De eerstvolgende bijeenkomst op donderdag 21 september gaat over buitenles, bodemleven en natuurbeleving. 
Je kunt deelnemen via de vaste zoomlink. Aanmelden is niet nodig. Welkom!

De zomertijd is voorbijgevlogen, maar misschien gaat de overgang ‘back to school’ iets vloeiender met een buitenleslokaal …? Schuif aan en maak kennis met manieren om in de klas natuur te beleven!

In deze online sessie vol inspiratie over bodemleven, natuur beleven en het buitenleslokaal geven we voorbeelden van docenten die een buitenleslokaal gebruiken, beantwoordt docent Jocelyn Janssen vragen over de voordelen en lessons learned van het buitenleslokaal bij Garden013, vertelt  Anna Vanderveen (Eco-Schools) over de Agenda Natuurinclusief en wat dat voor het onderwijs betekent, en laat Liedewij de Graaf live een bodemmonster onder haar microscoop zien.

Docenten Jocelyn Janssen en Anniek Andriese gaven voor de zomer een interview over de voordelen van zo’n leslokaal buiten, en niet alleen tijdens biologielessen of bij profiel Groen. Leerlingen Techniek bouwden een pergola. Leerlingen Zorg&Welzijn maakten verzorgende crèmes en theetjes met kruiden. Ook voor de horecakeukens en bij de creatieve vakken gaven de geuren, kleuren, smaken, schaduwen of juist de zon in het buitenleslokaal aanknopingspunten voor heel verschillende lessen.

Van deze grote broodnodige plannen voor meer biodiversiteit, gaan we in deze online meeting ook ondergronds. Wie de film ‘Onder het maaiveld’ heeft gezien, die weet dat schimmels, bacteriën, eencellige diertjes, aaltjes, springstaarten en andere wonderlijke wezens, onmisbaar zijn om gezond voedsel te kunnen verbouwen. Liedewij de Graaf laat live een bodemmonster zien dat ze onder haar microscoop heeft.

Op de derde donderdag van de maand tussen 15.15 uur en 16.15 uur:
  • 25 mei: Upcyclen met Daan van Alkemade van Opwaarts.nu | Een verslag van de ontmoeting kun je hier lezen
  • 21 september: Bodemleven, natuur beleven en het buitenleslokaal met Jocelyn Janssen, Anna Vanderveen en Liedewij de Graaf
  • 23 november: special voor de Week van het Economieonderwijs met Nawfal al Jeburi, docent op Stanislas PrO in Rijswijk.
  • 18 januari 2024 thema volgt

Coöperatie Leren voor Morgen ondersteunt de uitwisseling van ervaringen rondom duurzaam onderwijs in de praktijk. Op platform Circuleren.nu   komen docenten en schoolleiders uit het beroepsgerichte vmbo en praktijkonderwijs daarover aan het woord. Op dit moment staan er  bijna 40 praktijkverhalen op de kaart  die laten zien hoe duurzaam onderwijs vorm krijgt in het beroepsgerichte VO. 
    
Circuleren kun je leren in het vmbo en praktijkonderwijs

Wanneer

do 21 september 2023, 15:15 U 16:15 U

Waar

Online (Zoomlink hiernaast)

Organisatie

Voor wie

docenten vmbo en praktijkonderwijs
Deel deze pagina: