do 14 maart 2024, 16:16 U 18:00 U

Ontmoeting voor docenten vmbo en praktijkonderwijs

Garden-013-4
Uitnodiging voor docenten vmbo en praktijkonderwijs 
Ben jij werkzaam als docent of schoolleider in vmbo of praktijkonderwijs? Ga het gesprek aan met collega’s uit het land en laat je inspireren tot praktisch vormgeven van meer duurzaamheid op school. 
De eerstvolgende bijeenkomst is op donderdag 14 maart en vindt live plaats, in Amsterdam in Pakhuis de Zwijger voorafgaand aan de Duurzame Docentverkiezing! We starten dit keer om 16.16u. Meld je vooraf aan. Deze ontmoeting staat in het teken van repareren. De focus op circulariteit in de meubelbranche sluit aan bij verschillende aspecten van duurzaam onderwijs.

Wat is er nodig om meubels leren repareren een structurele plaats te geven in het meubelonderwijs zoals dat binnen het vmbo-profiel Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) wordt aangeboden? Wat kunnen circulaire ambachtscentra en docenten voor elkaar betekenen, zodat BWI-leerlingen ervaringen kunnen opdoen met meubels repareren/refurbishen/upcyclen en ook met hergebruik van materialen?

In de docentenbijeenkomst op 14 maart 2024 zullen we de resultaten bespreken van een onderzoek onder BWI-docenten. Tijdens vijf regionale docentenbijeenkomsten die het Platform vmbo BWI organiseerde, inventariseerde Liedewij de Graaf (ikcirculeer.nl) in opdracht van RWS / programma circulaire ambachtscentra welke kansen en obstakels BWI-docenten nu zien voor meubels leren repareren in het vmbo.

Deze focus op circulariteit in de meubelbranche sluit aan bij de start van de ReUse Alliance in voorjaar 2023, waarbij diverse partijen hebben zich aangesloten, zoals Marktplaats, IKEA, Vitra en de Branchevereniging van Kringloopbedrijven (BKN). Op reusealliance.nl/partners staat een actueel overzicht van de partners. Zij delen een toekomstvisie  op een duurzame en circulaire meubelbranche. Ook het Platform vmbo BWI is een partner.

Na de inleiding is er ruimte voor deelnemers om ideeën en ervaringen uit te wisselen. Laat je inspireren door tal van voorbeelden over hoe duurzaam onderwijs vorm krijgt, zodat jij dit in je eigen onderwijs kunt toepassen. Of deel jouw ervaring, zodat anderen dit kunnen toepassen in hun onderwijs.

Op de derde donderdag van de maand tussen 15.15 uur en 16.15 uur:
  • 25 mei: Upcyclen met Daan van Alkemade van Opwaarts.nu | Een verslag van de ontmoeting kun je hier lezen
  • 21 september: Bodemleven, natuur beleven en het buitenleslokaal met Jocelyn Janssen, Anna Vanderveen en Liedewij de Graaf | Een verslag van de ontmoeting kun je hier lezen
  • 23 november: special voor de Week van het Economieonderwijs met Nawfal al Jeburi, docent op Stanislas PrO in Rijswijk | Een verslag van de ontmoeting kun je hier lezen
  • 18 januari 2024: Vrije inloopbijeenkomst met vrije uitwisseling van ideeën tussen docenten in het vmbo-pro en ongedwongen netwerkmogelijkheden.
  • 14 maart 2024: Meubels repareren: de kansen die circulariteit in vmbo profielen biedt met o.a. Liedewij de Graaf
  • verdere data en thema’s volgen

Coöperatie Leren voor Morgen ondersteunt de uitwisseling van ervaringen rondom duurzaam onderwijs in de praktijk. Op platform Circuleren.nu   komen docenten en schoolleiders uit het beroepsgerichte vmbo en praktijkonderwijs daarover aan het woord. Op dit moment staan er  bijna 40 praktijkverhalen op de kaart  die laten zien hoe duurzaam onderwijs vorm krijgt in het beroepsgerichte VO. 
    
Circuleren kun je leren in het vmbo en praktijkonderwijs
Fotocredits: Garden013

Wanneer

do 14 maart 2024, 16:16 U 18:00 U

Waar

Pakhuis de Zwijger

Piet Heinkade 179

1019HC Amsterdam

Organisatie

Voor wie

docenten vmbo en praktijkonderwijs
Via de aanmeldlink
Deel deze pagina: