Van 9 tot en met 13 oktober vindt de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) plaats met een mooi educatief programma dat door leden van Coöperatie Leren voor Morgen wordt ondersteund. Docenten in het vmbo en praktijkonderwijs die ‘iets willen doen’ met duurzame mode op school, nodigen we van harte uit om op 19 september alvast deel te nemen aan de online ontmoeting. Daar kun je al je vragen stellen in de aanloop naar de DSFW!
Wat komt er bij je op als je denkt aan duurzame mode? Kleding ruilen (swappen), repareren en pimpen? Alle prikkels die je leerlingen verleiden om meer te kopen? Of misschien wel het verhaal achter nieuwe kledingstukken onderzoeken?
Een t-shirt van € 2,50 dat lijkt toch te mooi om waar te zijn? En dat is het ook: de echte prijs wordt ergens anders door anderen betaald. Daarover vertelde Kiki Boreel bij Vroege Vogels radio, je kunt het hier terugluisteren.
Als topmodel deed Kiki fotoshoots voor bekende merken. Maar ze zette naar eigen zeggen haar oogkleppen aft: ‘Als je het eenmaal hebt gezien, dan kun je het niet meer ontzien’. Nu zet ze zich actief in voor het verduurzamen van de modebranche.
Mooie modeplaatjes verleiden om te kopen, maar zijn meestal vooral misleidend. In het echt is de kwaliteit van de goedkope kleding matig, de makers krijgen te weinig betaald om van te leven, de milieuschade door de modebranche is groot. Wist je dat voor het maken van 1 katoenen t-shirtje 7000 liter water nodig is?
In de aanloop naar de Dutch Sustainable Fashion Week bespreken we op 19 september de vragen die er leven bij docenten die met hun vmbo- en pro-leerlingen aan de slag willen met duurzamere kledingkeuzes. Welkom!
Ben jij werkzaam als docent of schoolleider in vmbo of praktijkonderwijs? Ga het gesprek aan met collega’s uit het land en laat je inspireren tot praktisch vormgeven van meer duurzaamheid op school! Op de derde donderdag van de maand tussen 15.15 uur en 16.15 uur organiseren we een digitale ontmoetingsplek voor docenten en schoolleiders in het vmbo en praktijkonderwijs, over een relevant vraagstuk, thema of ontwikkeling.
- 18 januari 2024: Vrije inloopbijeenkomst met vrije uitwisseling van ideeën tussen docenten in het vmbo-pro en ongedwongen netwerkmogelijkheden.
- 23 november 2023: special voor de Week van het Economieonderwijs met Nawfal al Jeburi, docent op Stanislas PrO in Rijswijk | Een verslag van de ontmoeting kun je hier lezen
- 21 september 2023: Bodemleven, natuur beleven en het buitenleslokaal met Jocelyn Janssen, Anna Vanderveen en Liedewij de Graaf | Een verslag van de ontmoeting kun je hier lezen
- 25 mei 2023: Upcyclen met Daan van Alkemade van Opwaarts.nu | Een verslag van de ontmoeting kun je hier lezen