In het jeugdboek ‘De Macht van Algas’ schrijft Marco Kunst: “Het is 2317. Het water is gestegen en Nederland heeft nieuwe grenzen. Walcheren is het laatste Zeeuwse eiland dat standhoudt.” Dit zou het nieuwe Nederland kunnen zijn door zeespiegelstijging en een natter en warmer klimaat, maar het kan ook anders. In ‘De Klimaatgids voor de 21ste eeuw’ beschrijft Tim van Hattum toekomstperspectieven die kansen bieden voor een schonere, groenere en socialere wereld. In het vormgeven van onze toekomst hebben niet alleen wetenschappers en beleidsmakers maar ook burgers een stem en een rol. Denk aan een participatieve evaluatie, burgerberaden, citizen science en lokale burgerprojecten.
Tijdens deze docentendag, georganiseerd door Wageningen Pre-University, staat het grote vraagstuk van de toekomst op een warmere planeet centraal en onderzoeken we hoe we leerlingen actief bij dit vraagstuk kunnen betrekken en ondertussen te werken aan duurzaamheidscompetenties zoals systeemdenken, toekomstdenken, waardenontwikkeling, samenwerken en handelen. Op deze manier nemen we leerlingen serieus. Zij zijn immers onze jonge burgers en de toekomstige beslissers.
Onderzoekers komen aan het woord om je uit je dagelijkse bubbel te halen en inspiratie te bieden om samen met leerlingen na te denken over alternatieve toekomstbeelden. Aansluitend heb je in de middag gelegenheid om gerelateerde werkvormen uit te proberen, zodat je met leerlingen aan de slag kunt met de toekomst, zowel om de hoek bij jouw school als ver weg in de Cariben.