De SustainaBul nu ook in het MBO!

Een van de doorbraakprojecten die Leren voor Morgen dit jaar ondersteunt is SustainaBul MBO – en dat is niet zonder reden. De SustainaBul is inmiddels een begrip in het hoger onderwijs. De bul wordt jaarlijks uitgereikt aan de hoger onderwijsinstelling die de hoogste score behaald op het gebied van duurzaamheid. Het MBO is volgens Hilda Weges echter een groep instellingen waar veel te winnen valt. Ik spreek haar over het opzetten van de ranking.

Percentage MBO’ers

Hoewel Nederlanders steeds theoretischer opgeleid zijn, is de groep die aan een MBO studeert nog steeds met afstand de koploper. Zo’n 40% van de 15 tot 75 jarigen is in het bezit van een MBO diploma – en op dit moment zijn er 507.900 studenten ingeschreven bij een MBO instelling. Een mooie plek dus om duurzaamheid te integreren in het onderwijs.

Geen competitie

Hoewel de ranking op het eerste gezicht een wedstrijd is, biedt het vooral een kans voor onderwijsinstellingen om van elkaar te leren. Het principe werkt als volgt: MBO instellingen vullen een vragenlijst in, verstrekken hierbij bewijsstukken, en vervolgens beoordelen zij elkaar op duurzaamheid. De bewijsstukken zijn een inspiratiebron voor andere deelnemers. Scholen kunnen zo een kijkje bij elkaar in de keuken nemen op allerlei vlakken, van het reduceren van gasverbruik tot het integreren van duurzaamheid in het curriculum.

Focus op beleidsvoering

De MBO’s worden beoordeeld op drie onderwerpen: onderwijsinrichting, praktijk, en bedrijfsvoering. Onderwijsinrichting gaat over het integreren van duurzaamheid in het curriculum, praktijk kijkt naar de integratie van duurzaamheid bij de connectie tot het bedrijfsleven, en bedrijfsvoering focust op facilitaire zaken van de instelling. Al deze onderwerpen richten zich over de beleidsvoorbereiding en uitvoering van de instellingen. Volgens Hilda: “Je wilt eigenlijk dat het College van Bestuur en het management duurzaamheid als een van de speerpunten maken.’’

Dit komt voort uit de visie dat duurzaamheid overal kan worden toegepast, niet alleen in lessen die specifiek over duurzaamheid gaan. Je ziet nu vaak dat MBO instellingen een keuzemodule ‘duurzaamheid’ aanbieden. Dat vindt Hilda een beperkte blik op duurzaamheid. “Eigenlijk zou je bij iedere les een ‘duurzaamheidsbril’ op kunnen plaatsen. Duurzaamheid moet een rode draad zijn, waarvan het onderwijs en de instelling doordrongen wordt.’’

Belang van de ranking

Wanneer ik vraag waarom het ontwikkelen van de ranking zo belangrijk is antwoord Hilda: ‘’wie moeten het straks gaan doen? Dat is de monteur die bij jou thuis komt, of die adviseur voor jouw nieuwe CV-ketel. Als mijn monteur dan zegt “ach joh’’ over duurzaamheid, “dat is niet zo belangrijk” dan maak ik als klant wellicht ook een andere keuze’’. Zij kunnen het verschil maken. Het is een ranking die begint om duurzaamheid een speerpunt te maken in het beleid, maar eindigt in het gedachtegoed en het handelen van studenten en personeel.

Pilot

Hoewel de SustainaBul onder hoger onderwijsinstellingen al grote bekendheid heeft (afgelopen jaar namen 13 instellingen deel aan de ranking), moet de ranking onder het MBO nog bekendheid verwerven. Daarom wordt er dit jaar gestart met een pilot. We streven naar minimaal tien pilot instellingen, maar iedereen die er mee kennis wil maken kan er gratis en zonder enige verplichting aan meedoen. Alle instellingen die voor 1 juli de vragenlijst volledig hebben ingevuld doen mee aan de uiteindelijke ranking. De winnaar zal feestelijk bekend worden gemaakt tijdens de Dag van de Duurzaamheid. Deze vindt plaats op 10 oktober.

Wil je kennis maken met de SustainaBul MBO en/of meedoen aan de pilot? Ga dan naar https://mbo.sustainabul.com/ en maak geheel vrijblijvend een account aan.  Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bronnen:

https://www.mboraad.nl/het-mbo/feiten-en-cijfers/studenten-het-mbo

https://longreads.cbs.nl/trends18/maatschappij/cijfers/onderwijs/

https://www.studentenvoormorgen.nl/sustainabul/