De uitslag is bekend. Volkert Engelsman, die een import- en distributiebedrijf heeft in biologische groente en fruit, voert de lijst van 2017 aan. De ‘groenteboer uit Waddinxveen’, zoals hij zichzelf noemt, wist afgelopen jaar doorrekeningen te presenteren waarbij zoveel mogelijk effecten van productie worden meegenomen. Een primeur in de wereld, waar de jury veel waardering voor heeft. Het ‘echt’ beprijzen van producten is volgens Engelsman dé weg naar een duurzame economie. 764

Op nummer 2 staat Jaap Korteweg, oprichter en directeur van de Vegetarische Slager. Zijn nepvlees bracht een revolutie teweeg, vindt ook de jury van de Duurzame 100. “We hebben echt impact, niet alleen met onze eigen producten, ook op anderen. Alle grote vleesbedrijven zijn gaan investeren in plantaardig vlees”, zegt Korteweg, die al zes jaar in de lijst staat.

De nummer 3 is Boyan Slat, oprichter en directeur van Ocean Cleanup. Als 16-jarige kwam hij, na een duik in zee bij Griekenland, op het idee. Door zijn duikbril zag hij meer plastic afval rondzwemmen dan vissen. Een jaar later had de knappe kop, die Lucht- en Ruimtevaarttechniek studeerde aan de TU Delft, zijn plan uitgewerkt. “Met het opgeviste plastic kun je nieuwe producten maken”, zei Slat in mei. Op zijn neus prijkte een zonnebril. “Yep, het frame is gemaakt van oceaanvuilnis.”

 

Bekijk de totale lijst:

Trouw Duurzame 100