Lesgeven gebeurt meestal in de school. Maar er is buiten ook genoeg te leren! Om dat te ontdekken kan je aan de slag met De Grote Plantenjacht van Eco-Schools. In het gratis lesprogramma onderzoeken leerlingen uit de bovenbouw biodiversiteit rondom de school. In vijf lessen leren ze welke dieren en planten er in hun omgeving leven.

Als de leerlingen in kaart hebben gebracht welke planten en dieren er zijn, gaan ze een plan bedenken om de biodiversiteit te vergroten. Met behulp van foto’s en verhalen stellen zij hun eigen actieplan op. Als het actieplan wordt gedeeld met Eco-Schools, ontvangen de leerlingen €100 om het uit te voeren. Het project leidt dus niet alleen tot meer kennis, maar ook tot actie!

Lees hier meer over deelname aan de Grote Plantenjacht:

Eco-Schools

Bron artikel en afbeelding: Eco-Schools

Projecten PO

Onderzoek naar planten op school

In het najaar start er een nieuw onderzoek naar groen in de klas. Hoe beïnvloedt een plant de luchtkwaliteit? Wat is het effect op de leerprestaties? De… Lees meer . . . .

Wat is er rondom jouw school te vinden?

Lesgeven gebeurt meestal in de school. Maar er is buiten ook genoeg te leren! Om dat te ontdekken kan je aan de slag met De Grote Plantenjacht van Eco-Schools.… Lees meer . . . .

Vogels kijken in de klas

Met de lente verandert er veel in de natuur. Deze ontwikkeling is perfect geschikt voor onderzoek in de klas. De vogelbescherming heeft een pagina, genaamd… Lees meer . . . .

Tel de waterdiertjes bij jou in de buurt

Doe mee met de Nationale Waterdiertjes Telling en leer zo over de kwaliteit van de sloot in de buurt. Vang waterdiertjes en deel op www.waterdiertjes.nl welke… Lees meer . . . .

Inspiratie voor in de klas

Mediawijsheid

Op HoeZoMediawijs.nl kunnen kinderen vanaf 10 jaar en jongeren zelfstandig aan de slag met sociale media, mediavaardigheden en mediawijsheid. Thuis én in de klas!


Energie

Morgenland is een korte animatiefilm (12 min) die een beeld geeft van ons land dat zich nu midden in de energietransitie bevindt. Het laat de veranderingen zien die wij nu ondergaan en die ons dagelijkse leven steeds meer zullen bepalen. Er is ook lesmateriaal beschikbaar die de leerling zelfstandig kan doorwerken.

-----

De leerlingen maken met de stroomranking een plan van aanpak waarin ze erachter komen welke stroom de school gebruikt en waarom. Er is een handleiding hoe je dit aan kan pakken met hulpmaterialen zoals een standaardvragenlijst.

-----

Hoe bouw je het grootste windpark van Nederland, op land en in het water? Hoe werkt een windturbine?
De lesmodule bestaat uit drie complete lessen over duurzame energie met filmpjes, werkbladen, proefjes en verschillende interactieve werkvormen voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Gemaakt door windpark NOP

-----

Voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs biedt de Flevolandse EnergieFabriek twee activiteiten aan. Het doel van de activiteiten is om leerlingen kennis te laten maken met duurzame energiebronnen. Niet (alleen) door te kijken, maar door zelf te ervaren!


Voeding:

Met behulp van dit lespakket kom je erachter hoe je voedselverspilling tegen gaat. Ontwikkelt door Damn Food Waste voor kinderen van groep 5 tot en met 8.

-----

In de Smaakmissie Moestuin ontdekken leerlingen van groep 1 t/m 4 van alles over de moestuin. Ze gaan zelf aan de slag en ontdekken zo van alles over de plantjes. De Smaakmissie Moestuin, ontwikkeld door Smaaklessen,  bestaat uit interactieve lessen en activiteiten met aanvullend een digibordmodule.

-----

Composteer in de klas jullie eigen groenafval in een wormenbak en ervaar hoe oude schillen in een paar maanden transformeren tot een vruchtbare grond.

-----

Leerlingen onderzoeken keurmerken en producten en ontdekken dat productie van voedsel invloed kan hebben op het milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Ze gaan vervolgens als ware ‘Duurzaamheld’ op zoek naar super-duurzame producten. Geschikt voor groep 6 t/m 8. Meer lesmateriaal op de site van Greenpeace.


Hulp nodig bij het verduurzamen van je school? Green Deal Scholen helpt scholen in het primair en voortgezet onderwijs met advies, subsidie en bemiddeling.

 

Actueel basisonderwijs

Leraren verenigen zich in ‘Teachers for Climate’

Naast ‘Youth for Climate’ en ‘Students for Climate’, de organisaties die de scholieren en studentenstakingen organiseren, hebben leraren zich nu verenigd als… Lees meer .....

7 Kinder Global Goals

Schooldag van de duurzaamheid (Sdvdd) heeft het initiatief genomen om de 17 Sustainable Development Goals met haar 169 subdoelen te vereenvoudigen naar 7… Lees meer .....

Jubileum Eco-Schools wordt in Nederland gevierd

Eco-Schools bestaat dit jaar 25 jaar. Het programma zet zich in meer dan 65 landen in om het onderwijs te verduurzamen en lesgeven met de Sustainable… Lees meer .....

Amsterdam geeft scholen duwtje in de rug

De gemeente Amsterdam heeft haar duurzame ambities geformuleerd. De nadruk ligt vooral op het verminderen van afval en de transitie naar de circulaire… Lees meer .....

Eco-Schools innoveert het onderwijs

Eind vorig jaar is Eco-Schools door HundrED geprezen als een van de meest inspirerende initiatieven in het onderwijs. HundrED is een organisatie die… Lees meer .....

Geef je op voor BuurtBizKids!

Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van Fawaka Ondernemersschool Bij Fawaka… Lees meer .....

Het loopt in de (plastic) soep

Als er over klimaatverandering wordt gepraat, hoor je vaak de term ‘plastic soep’. Maar… Lees meer .....

Aandacht voor afval

Met de Landelijke Opschoondag in het vooruitzicht is het een mooi moment om afval onder… Lees meer .....

Doorbraakproject Spark the Movement

In gesprek met Heleentje Swart Be a Spark, join the movement! Dat is de slogan van Spark,… Lees meer .....

Onderwijs voor Duurzame Ontwikkeling in Breda

Een nieuwe weg voor het basisonderwijs in Brabant Door Daan de Kruijf Wat begon als een… Lees meer .....