Lesmateriaal, organisaties, agenda, initiatieven voor het basisonderwijs.

Sluit je aan bij het PO netwerk

In de klas

Energy Challenges is een project waarin jongeren op basis- en voortgezet onderwijs worden uitgedaagd om op eigen wijze campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid op hun school! Het campagneseizoen begint met een knallende kick-off in januari en eindigt met een feestelijke finale in juni.


10 oktober 2018 was het de Dag van de Duurzaamheid met de gebruikelijke voorleesactie. Bijvoorbeeld in Steenwijk, waar onder andere de wethouder ging voorlezen en daarna in gesprek ging met de kinderen over de energietransitie met verrassende resultaten tot gevolg. Het boek kun je nog steeds downloaden.


smaaklessenaanbod

Staat voeding in het jaarplan van de school? Ga aan de slag met Smaaklessen! Smaaklessen is het enige bewezen effectieve lesprogramma over voeding en voedsel voor alle groepen van de basisschool. Het is volledig uitgewerkt én het is helemaal gratis! Ga naar het lesaanbod.


slimmetdezon

KWF Kankerbestrijding ontwikkelde het lespakket Slim met de zon, waar kinderen alles leren over het belang van bescherming tegen de zon. Zo leren de kinderen met gratis gastlessen van dermatologen meer over de relatie tussen de huid, zonbescherming en huidkanker. Het lespakket bestaat onder andere uit video’s, praatplaten, liedjes over zon (bescherming) en nog veel meer. Ook ouders worden bij het lespakket betrokken door middel van onder andere een thuisquiz, een kinderbrief en een weerposter op de schooldeur.


Kolen

De leerlingen maken met de stroomranking een plan van aanpak waarin ze erachter komen welke stroom de school gebruikt en waarom. Er is een handleiding hoe je dit aan kan pakken met hulpmaterialen zoals een standaardvragenlijst.


windenergie1

Hoe bouw je het grootste windpark van Nederland, op land en in het water? Hoe werkt een windturbine?
De lesmodule bestaat uit drie complete lessen over duurzame energie met filmpjes, werkbladen, proefjes en verschillende interactieve werkvormen voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Gemaakt door windpark NOP


digilesduurzaamheidpo

Leerlingen onderzoeken keurmerken en producten en ontdekken dat productie van voedsel invloed kan hebben op het milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Ze gaan vervolgens als ware ‘Duurzaamheld’ op zoek naar super-duurzame producten. Geschikt voor groep 6 t/m 8. Meer lesmateriaal op de site van Greenpeace.


wormenbak kleiner

Composteer in de klas jullie eigen groenafval in een wormenbak en ervaar hoe oude schillen in een paar maanden transformeren tot een vruchtbare grond.


foodwaste

Met behulp van dit lespakket kom je erachter hoe je voedselverspilling tegen gaat. Ontwikkelt door Damn Food Waste voor kinderen van groep 5 tot en met 8.


Buiten de klas

afvalschool

In dit programma wordt kennis en ervaring over afvalscheiding en -preventie, gedragsverandering en educatie gebundeld. 
Met de keuzewijzer is het educatieaanbod op het gebied van (zwerf)afval in beeld, zodat het voor scholen gemakkelijk is om een keuze te maken als ze met afval-educatie aan de slag gaan.


Meer dan 2400 bassischolen deden mee met de Buitenlesdag op 10 april. De volgende buitenlesdag is op 2 april 2019. Inspiratie nodig? Kijk op de site en ontvang Buitenlessen vol met leuke en inspirerende buitenlessen en buitenlesideeën.


groenevoetstappen

In de week van Groene Voetstappen stickers verdienen door te lopen of fietsen naar school. Samen met klasgenootjes en kinderen van over de hele wereld. Groene Voetstappen zetten voor het klimaat! En de kinderen met de beste ideeën mogen in maart naar de landelijke Kinderklimaattop. Dit jaar is de week van 24 t/m 20 september. Lesmateriaal natuurlijk altijd beschikbaar.


waterdiertjes1

De Nationale Waterdiertjes Telling is van start gegaan. Het hele jaar door kunnen leerlingen of klassen waterschorpioenen, libellenlarven, rugzwemmers en andere waterdieren gaan tellen en de gegevens doorgeven via de site waterdiertjes.


kinderklimaattop

Op vrijdag 16 maart was de landelijke Kinderklimaattop. Kinderen uit heel Nederland kwamen samen in het Watermuseum in Arnhem om te discussiëren over oplossingen voor klimaatverandering. Wil je op school graag zelf een lokale Kinderklimaattop organiseren? Neem dan contact op met groenevoetstappen@klimaatverbond.nl.


energiefabriek basisschool

Voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs biedt de Flevolandse EnergieFabriek twee activiteiten aan. Het doel van de activiteiten is om leerlingen kennis te laten maken met duurzame energiebronnen. Niet (alleen) door te kijken, maar door zelf te ervaren!


greendealscholen2wp

Hulp nodig bij het verduurzamen van je school? Green Deal Scholen helpt scholen in het primair en voortgezet onderwijs met advies, subsidie en bemiddeling.


Heb jij een goed idee voor een eerlijke, schone en veilige wereld in 2030? Maak een filmpje voor een betere wereld.


Groep 8 leert over windenergie in relatie tot de kringloopeconomie. Samen met studenten van het Nova College (MBO-techniek) en medewerkers van Alliander bouwen ze mee aan een tijdelijk miniwindmolenpark in The Valley in Hoofddorp.


school schooldakrevolutie vlag 1024x548

Steun de Schooldakrevolutie in haar doelstelling dat in 2020 minimaal 50% van alle geschikte schooldaken van zonnepanelen zijn voorzien.


Uit de praktijk

logotoekomstbehendig

De redactie van ToekomstBehendig doet verslag van duurzaam leren op de scholen.

blog basisonderwijs

Duurzame Docent

de duurzame docentsiteLvM

Geef jij lessen of projecten over natuur, milieu of duurzaamheid? Of heb je het schoolgebouw of -plein verduurzaamd? Inspireer andere docenten met jouw verhaal. Deel jouw verhaal op Duurzame Docent en maak kans op een mooi geldbedrag voor duurzaam onderwijs! Ook kun je een collega of de leerkracht van je kind nomineren! Duurzame Docent staat open voor alle docenten van basis- tot hoger onderwijs. 

Duurzame Docent

Helpdesk

Heb je een vraag over duurzaamheid in het onderwijs? Wil je iets opzetten, maar weet je niet goed hoe? Stel je vraag via onze helpdesk en wij verbinden je aan de juiste mensen in het netwerk.

helpdesk

Organisaties

Duurzame PABO

Duurzame PABO is het netwerk van pabo’s en basisscholen dat actief werkt aan duurzame ontwikkeling in het (bestaande) onderwijs en de organisatie van pabo’s en basisscholen. Door netwerken, projecten en kwaliteitsbevordering.

duurzamepabo1


Nieuwsbrief

Met onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de actuele duurzame ontwikkelingen. Zie ook ons nieuwsbrievenoverzicht.

Ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

GroenGelinkt

Met GroenGelinkt zoek je naar lessen, activiteiten en locaties bij jou in de buurt. Selecteer op thema, werkvorm en/of postcode.

Zoek in GroenGelinkt PO

 logo lerenvoormorgen

Vragen? Mail de redactie


redactie