Startpagina voor organisaties, agenda, initiatieven en lesmateriaal voor duurzaam onderwijs in het MBO

Organisaties

Duurzaam MBO

Duurzaam MBO is het netwerk voor docenten uit mbo-instellingen rondom duurzaamheid. Met een website gevuld met lesmateriaal, zoals het keuzedeel duurzaamheid in beroep en jaarlijkse netwerkbijeenkomsten worden docenten ondersteunt in het geven van duurzaam onderwijs.

duurzaammbo


Groene Brein Roots

Het Groene Brein Roots is een netwerk van ruim 80 ambassadeurs uit het beroepsonderwijs en bedrijven. Doel is de nieuwe economie in het mbo-onderwijs in te bedden en vernieuwing in het onderwijs aan te jagen, door samenwerking tussen bedrijven en mbo’ers te stimuleren. logoroots


Katapult

Katapult is ontstaan als netwerk van Centra voor innovatief vakmanschap (mbo) en Centra of expertise (hbo). Inmiddels zijn er 149 centra gestart. Een centrum is een actiegerichte samenwerkingsverband waarin bedrijven en onderwijsinstellingen en overheden samen innoveren, experimenteren en investeren. Gericht op een toekomstbestendig beroepsonderwijs en het innoveren van de beroepspraktijk.


Netwerk Groene Groei

De groene opleidingen werken samen binnen het netwerk groene groei met tal van activiteiten om de opleidingen te vergroenen en studenten voor te bereiden op een bijdrage aan groene groei en een duurzame wereld.

 GROENE GROEI Banner Netwerk groene groei


Eco-Schools

Met het internationale keurmerk, de Groene Vlag, kun je je school profileren als duurzame onderwijsinstelling. Overzicht van de MBO's die in een certificeringstraject zitten.

ecoschool


Natuur & Milieu

Aan de slag met ambitieuze oplossingen voor een duurzamere wereld. Dat is waar het bij Natuur & Milieu om draait.

natuurenmilieu


Nudge

Nudge is een bedrijf met een missie: blijvende gedragsveranderingen realiseren bij individuen en organisaties op het gebied van klimaat, energie, milieu en sociale duurzaamheid. Dat doen ze door projecten en campagnes die op prikkelende wijze ander gedrag stimuleren.

nudge_diverse kleuren


Urgenda

Urgenda is de organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, sneller duurzaam wil maken.

urgenda


OndernemendGroen

Ondernemend Groen bundelt de inzet van het Nederlandse bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid en groen ondernemen. Bekijk de Green Deals, overeenkomsten tussen de overheid en bedrijven.

ondernemendgroen-logo-4


Centrum Duurzaam bij ROC

ROC Friese Poort beschikt over een Centrum Duurzaam in Leeuwarden. In dit kenniscentrum voor duurzame technieken werken studenten samen met vakmensen in de technische sector met de nieuwste duurzame toepassingen en vergroten op deze manier hun praktijkkennis.

Good practices

Samenwerkende netwerken

Om het beroepsonderwijs in Nederland verder te verduurzamen, verenigen Duurzaam MBO, Het Groene Brein Roots, Katapult, Groene Groei en de coöperatie Leren voor Morgen zich in een gezamenlijk netwerk. Zie het persverslag.


Duurzaamheid in het beroep

Binnen de nieuwe kwalificatiestructuur gaat gewerkt worden met keuzedelen. Hoe gaat het keuzedeel duurzaamheid in het beroep er uitzien? Bekijk de online uitgewerkte cursus voor dit keuzedeel. Hieronder het onderdeel "planet: problemen en oplossingen".


IVN Jongeren Adviesbureau

In het IVN Jongeren Adviesbureau voor het VO en het MBO gaan leerlingen aan de hand van actieve werkvormen en projecten aan de slag met vragen van organisaties en bedrijven. Een échte opdracht van een échte opdrachtgever.


Het Groene Kompas

Het Groene Kompas helpt docententeams om met elkaar in gesprek te gaan over duurzame ontwikkeling. Dit instrument geeft inzicht in hoeverre duurzaamheid al geïntegreerd is in de opleidingen én wat men kan doen om het sterker te maken.


Gezond Schoolplein op het MBO?

ROC A12 is één van de drie MBO's die afgelopen jaren een Gezond Schoolplein ontwikkelde. Samen met studenten en docenten ontwikkelden ze een plein waarop veel ruimte is om te chillen, bewegen én om les te krijgen.


Circulaire Economie

De circulaire economie is gericht op het maximaal hergebruiken van producten en grondstoffen. Informatie en voorbeelden op Nederland circulair. Een team ontwerpstudenten ontwikkelde nieuwe ontwerpen aan de hand van circulaire ontwerpstrategieën. Zie ook de casussen over toepassingen van Circulaire Economie.


Volta, inspirerende video's

Elke werkdag op Voltatv een nieuwe actuele, innovatieve, inspirerende of schokkende video die je niet mag missen! Over energie, afval, klimaat, voedsel en water.


Voordewereldvanmorgen

Slimme ideeën voor een betere wereld realiseer je op het platform van VDWVM. Dagelijks vind je er nieuwe projecten en inspirerende blogs. Heb je zelf een slim idee? Lanceer het op VDWVM en geef het een vliegende start. Er staat een netwerk klaar om je te helpen met kennis, tijd, geld, training en publiciteit.


DuurzaamDoor Finding Roots

Veertien jongeren zijn inmiddels aan de slag als ambassadeurs voor een duurzame economie. De jongeren nemen deel aan Finding ROOTS, een leiderschapsprogramma om competenties te ontwikkelen die horen bij een ‘changemaker’.


Uit de praktijk

De redactie van ToekomstBehendig doet verslag van duurzaam leren op de scholen.

blog MBO

Nieuwsbrief

Met onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de actuele duurzame ontwikkelingen. Zie ook ons nieuwsbrievenoverzicht.

Ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

GroenGelinkt

Met GroenGelinkt zoek je naar leermaterialen voor duurzaam leren en good practices als inspiratiebron. Selecteer op niveau, studierichting en thema.

Zoek in GroenGelinkt MBO

Lesmateriaal

Duurzaam MBO

mbolesmateriaalZoek in de site duurzaammbo naar lesmateriaal, ingedeeld in Groen en Welzijn, Techniek en Handel

Duurzame leerarrangementen

mbolesmateriaalZoek binnen de collectie duurzame school MBO in Wikiwijs naar leerarrangementen.

Groene leerarrangementen

groene arrangementenSamenwerking tussen docenten in het groene onderwijs heeft geleid tot een verzameling van meer dan 300 leerarrangementen in Wikiwijs.


Duurzaam en gezond eten

Gezonde studenten presteren beter! Een Gezonde School draagt bij dat studenten en medewerkers lekker in hun vel zitten. Zie het lesprogramma Vitaal MBO van het Voedingscentrum. Of het nieuwe initiatief rond Jong Leren Eten.


Consumer Classroom

Consumer Classroom is een online platform voor leerkrachten over consumenteneducatie. Een bibliotheek met bronnen, een lessenmaker om je lessen te arrangeren en tools voor internationale samenwerkingsprojecten.


Wat voor type eter ben jij?

Met de FoodProfiler app krijg je inzicht in jouw voedingspatroon zonder een uitgebreid eetdagboek bij te houden. Je krijgt 1 keer per dag een reminder om in te vullen wat je hebt gegeten. Zo creëer je een beeld van jouw voedingspatroon en alle gebruikers samen van het Nederlandse voedingspatroon.


Zakendoen in de Nieuwe Economie

NextGen geeft de generatie van morgen handvatten om vanuit hun beroepspraktijk invulling te geven aan de nieuwe economie. Een lespakket met opdrachten, inspiraties en video's. Geschikt voor alle studierichtingen.