Organisaties, agenda, initiatieven en lesmateriaal voor duurzaam onderwijs in het Hoger onderwijs.

Organisaties

Studentennetwerk Morgen

Morgen is het netwerk van lokale studentenorganisaties en een landelijke vrijwilligersorganisatie. Met studenten uit heel Nederland werken we aan het informeren van andere studenten rondom duurzaamheid en het organiseren van projecten op dit gebied.

morgen logo 17


Het Groene Brein

Het Groene Brein is een netwerk van wetenschappers verbonden aan universiteiten en hogescholen. Samen kennis ontwikkelen zij kennis voor de nieuwe economie. Samen met bedrijven en andere partijen worden duurzame verdienmodellen ontwikkeld.

logogroenebrein1


Katapult

Katapult is ontstaan als netwerk van Centres voor innovatief vakmanschap (mbo) en Centres of expertise (hbo). Inmiddels zijn er 149 centra gestart. Een centrum is een actiegerichte samenwerkingsverband waarin bedrijven en onderwijsinstellingen en overheden samen innoveren, experimenteren en investeren. En dat gericht op het realiseren van toekomstbestendig beroepsonderwijs en het innoveren van de beroepspraktijk.

katapultduurzaam


SustainableMotion

SustainableMotion brengt jongeren in beweging door projecten en evenementen te organiseren en een overzicht te geven van opleidingen, stages en banen op het gebied van duurzaamheid. Met een netwerk van meer dan 80 academische opleidingen en duizenden studenten en starters met kennis van duurzaamheid is er een enorm potentieel om de vragen van de toekomst aan te pakken.

sustainable motion


Duurzame Student

Duurzamestudent.nl is hét online platform voor en door studenten. Met een enthousiast team van vrijwillige redacteurs laten we zien dat het geitenwollensokken-imago van duurzaamheid niet terecht is. Je kunt namelijk op veel toffe en creatieve manieren duurzaam bezig zijn.

duurzame student1


Groene Generatie NL

De rol van Groene Generatie NL is het ondersteunen van duurzame onderwijs initiatieven. Bijvoorbeeld door het maken van de Toekomstbehendig, een duurzame onderwijsgids. logogroenegeneratie1


SURF en duurzaamheid

SURF en duurzaamheid geeft adviezen en organiseert activiteiten om groene ICT een plek te geven in de organisatie. Jaarlijks wordt een Symposium Groene ICT en Duurzaamheid georganiseerd. surfnet


Duurzame PABO

Duurzame PABO is het netwerk van pabo’s en basisscholen dat actief werkt aan duurzame ontwikkeling in het (bestaande) onderwijs en de organisatie van pabo’s en basisscholen. Door netwerken, projecten en kwaliteitsbevordering.

duurzamepabo1


The Green Office Movement

Het Green Office Model is een internationaal erkend model, gemaakt om studenten actief bij de duurzaamheidstransitie van hun onderwijsinstelling te betrekken. Ontwikkeld aan de Universiteit Maastricht en toegepast op een groot aantal universiteiten. Zie het overzicht.


Duurzame initiatieven

Uitslag Sustainabul 2018

TU Eindhoven is de duurzaamste hoger onderwijsinstelling van Nederland. Dat werd 25 mei bekend bij de uitreiking van de SustainaBul, dé duurzaamheidsranking van Nederlandse hoger onderwijsinstellingen. 

sustainabul ranking


NDDHO18

Circulair is het hoofdthema van de Nationale dag voor duurzaamheid in het HO  die 25 mei gehouden wordt. De dag richt zich op de versterking van duurzaamheid in de HO-sector en het uitwisselen van nieuwe ontwikkelingen, ervaringen en good practices. Ook is er op deze dag de uitreiking van de Sustainabul, de prijs voor de duurzaamste HO-instelling. Programma en aanmelden.

nddho18


Gezocht: 100 duurzame koplopers

De 100 duurzaamste jonge koplopers gezocht als inspiratiebron voor Nederland! Deze zoektocht loopt van 19 maart t/m 25 april. Jonge ondernemers, young professionals en studenten kunnen zichzelf of door iemand anders worden opgegeven.Om iemand op te geven en voor meer informatie over deze top 100 kun je kijken op de website.

DJ100jongerenklein


Gezocht: pabo’s voor programma Jong Leren Eten

Jong Leren Eten is een programma waarin overheid en onderwijs samenwerken om kinderen en jongeren te informeren over voedsel en voeding en activiteiten organiseren over voedsel. Het doel is dat kinderen gezonde én duurzame keuzes leren maken. Duurzame PABO en Jong Leren willen samen met pabo’s en basisscholen aan de slag. Wat zijn de ervaringen met dit thema in het onderwijs? Waar kunnen we de kennis over gezond en redzaam gedrag verbeteren? 

jong leren eten


Voedselproductie in transitie

Een voedselsysteem dat een positieve impact heeft op aarde, mens, dier en economie?  Hoe gaan we die omslag in een andere manier van eten produceren en consumeren aanpakken. De Tool voor Food bedrijven in transitie geeft overzicht, brengt de voorbeelden in beeld en analyseert. De opdrachten en praktijkcasussen maken het tot mooi lesmateriaal.

foodtransitie


Sustainability Career Event

Op donderdag 8 februari vond het Sustainability Career Event plaats. Het is het jaarlijkse nationale carrière evenement voor studenten en starters waar duurzaamheid & business centraal staan!


Jonge klimaatagenda

De Jonge Klimaatagenda is een initiatief van de Jonge Klimaatbeweging. In totaal hebben meer dan 60 partijen meegeschreven aan deze toekomstvisie.

klimaatagenda


Sustainable Business Challenge

De Sustainable Business Challenge 2017 is op 13 oktober van start gegaan. Jongeren doen begin relevante praktijkervaring op door actief aan de slag te gaan met duurzame businessvraagstukken van inspirerende bedrijven. Dé manier om jezelf te profileren en te ontwikkelen. De uitslag was 8 december, de winnaars van 2017.


VPRO Tegenlicht: ‘Groene Dromen’

Tien jaar geleden zond VPRO Tegenlicht ‘Afval is Voedsel’ uit. Voor veel mensen het startsein om op een nieuwe manier naar duurzaamheid en economie te kijken. Hoe staat het er na 10 jaar voor met duurzaamheid. De film "Groene dromen" maakt de stand van zaken op. groene dromen


Circulaire Economie

De circulaire economie is gericht op het maximaal hergebruiken van producten en grondstoffen. Informatie en voorbeelden op Nederland circulair. Een team ontwerpstudenten ontwikkelde nieuwe ontwerpen aan de hand van circulaire ontwerpstrategieën. Zie ook de casussen over toepassingen van Circulaire Economie.


Spring Talents

Ben jij een HBO/WO student of starter met interesse en ambitie in nieuwe business modellen, circulaire economie of duurzaamheid? En wil je aan de slag (tijdens en na je studie) bij bedrijven waar deze thema’s een belangrijke rol spelen? Dan ben jij een Spring Talent! Vacatures, stage's en challenges.

spring


In 5 stappen energiebewust

In 5 stappen energiebewust ondernemen is een stappenplan van Klimaatplein. Na inventarisatie worden de mogelijke verbeteringen aangereikt en kun je aan de slag in je bedrijf.


Vergroening van ICT

SURF verzamelt voorbeelden en best practices van instellingen die duurzaamheid toepassen in onderwijs, onderzoek en organisatie.

groene ict en duurzaamheid


Agenda

04
sept
Datum: 04 september 2018

14
sept
Datum: 14 september 2018

15
sept
Datum: 15 september 2018

02
okt
Datum: 02 oktober 2018

06
okt
Datum: 06 oktober 2018

10
okt
Datum: 10 oktober 2018

13
okt
Datum: 13 oktober 2018

Uit de praktijk

De redactie van ToekomstBehendig doet verslag van duurzaam leren op de scholen.

blog hoger onderwijs

Duurzame Docent

de duurzame docentsiteLvM

Geef jij lessen of projecten over natuur, milieu of duurzaamheid? Of heb je het schoolgebouw of -plein verduurzaamd? Inspireer andere docenten met jouw verhaal. Deel jouw verhaal op Duurzame Docent en maak kans op een mooi geldbedrag voor duurzaam onderwijs! Ook kun je een collega of de leerkracht van je kind nomineren! Duurzame Docent staat open voor alle docenten van basis- tot hoger onderwijs. 

Duurzame Docent

Helpdesk

Heb je een vraag over duurzaamheid in het onderwijs? Wil je iets opzetten, maar weet je niet goed hoe? Stel je vraag via onze helpdesk en wij verbinden je aan de juiste mensen in het netwerk.

helpdesk

Nieuwsbrief

Met onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de actuele duurzame ontwikkelingen. Zie ook ons nieuwsbrievenoverzicht.

Ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan!

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Studie

MOOC Sustainable Cities

In oktober gaan er bij Wageningen Universiteit 2 MOOCs van start rond duurzaam leren. Op 10 oktober start de MOOC Co-Creating Sustainable Cities en op 24 oktober de MOOC Circular Economy. De MOOCs zijn gratis te volgen. MOOCsustainablecities


Urban Green Train

Het Europese Erasmus+ project Urban Green Train heeft onderzoek gedaan naar het onderwijsaanbod, de trainingsbehoeftes van ondernemers en de business modellen die ontstaan rondom stedelijk voedsel. Met als resultaat 5 online onderwijsmodules over stadslandbouw.

urban green train


Biobased Economy

Biobased grondstoffen – biomassa – zijn grondstoffen uit de levende natuur en kunnen worden gebruikt voor materialen, chemicaliën, producten en energie. Meer hierover in de kennisclips van Centre of Expertise Biobased Economy en Biobased Kennisnet.


Doorbraak van duurzaam

VPRO Tegenlicht documentaire over de doorbraak van duurzame energie.


Volta, inspirerende video's

Elke werkdag op Voltatv een nieuwe actuele, innovatieve, inspirerende of schokkende video die je niet mag missen! Over energie, afval, klimaat, voedsel en water.


Nieuwe Business Modellen

Nieuwe Business modellen legt via diverse activiteiten verbindingen tussen nieuwe en innovatieve denkbeelden rond duurzaamheid en de praktijk. Een uigebreide Database Nieuwe Business Modellen geeft een overzicht van de mogelijkheden en inititatieven.


 logo lerenvoormorgen

Vragen? Mail de redactie


redactie