Kind & Natuur tweedaagse 2018

Primair onderwijs
Datum: 27 september 2018 - 28 september 2018

De pedagogische waarde van natuur - wat is dat eigenlijk, hoe herken je het, en hoe kun je daar in je eigen praktijk handen en voeten aan geven? Deze vragen staan centraal tijdens de Kind & Natuur tweedaagse. We zoomen in op de groene speelleeromgeving en de mogelijkheden voor basisonderwijs en kinderopvang.

Natuur een kwaliteitsfactor in onderwijs en opvang

IVN Natuureducatie en het lectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind van Hogeschool Leiden & Thomas More Hogeschool, slaan de handen ineen en organiseren een tweedaags programma waarin praktijk en onderzoek elkaar vinden.

Vanuit het lectoraat worden onderzoeken gepresenteerd die inzicht geven in het ontdekken, begrijpen en gebruiken van de pedagogische waarde van de natuur in onderwijs en kinderopvang. Zo delen we ervaringen uit het onderzoek ‘De ‘leer’kracht van groene schoolpleinen’ waar met leerkrachten is onderzocht hoe zij de buitenruimte kunnen gebruiken als onderwijsleeromgeving. Het onderzoek ‘Leren omgaan met aanvaardbaar risico’ inspireert hoe pedagogisch medewerkers de buitenruimte kunnen gebruiken ter verbetering van de kwaliteit van de kinderopvang.

Natuurbelevenissen en workshops bieden handvatten om zelf te ervaren en te ontdekken wat de pedagogische waarde van de natuur is en hoe je hiermee aan de slag kunt in je eigen praktijk.

Programma

Voor wie

Voor leerkrachten, pedagogisch medewerkers, docenten, directies, schoolleiders, beleidsmedewerkers, natuurgidsen/educatief medewerkers, onderzoekers, ontwerpers.

Datum en locatie

De Kind & Natuur tweedaagse 2018 vindt plaats op 27 en 28 september in conferentiehotel Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. Een deel van het programma vindt uiteraard buiten plaats! De mooie en groene omgeving vormt het decor voor verschillende natuurwandelingen. De excursies vinden plaats naar groene locaties in de regio.

Organisatie

De Kind & Natuur tweedaagse wordt georganiseerd door IVN in samenwerking met het lectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind. Deze Kind & Natuur tweedaagse is de tiende editie van de jaarlijkse IVN-conferentie Kind & Natuur, een uniek jubileum.

aanmelden