Nederlands Film Festival

Voortgezet onderwijs
Datum: 26 september 2019 - 4 oktober 2019

In het najaar vindt het Nederlands Film Festival weer plaats. In deze week wordt de Nederlandse filmcultuur in het zonnetje gezet. Het Utrechtse festival trekt filmliefhebbers die willen genieten van de nieuwste producties of meer willen leren tijdens workshops. Maar de organisatie van het festival richt zich ook op het onderwijs, met speciaal lesmateriaal.

Er zijn programma’s voor verschillende onderwijslagen; voor basisschoolleerlingen, middelbare scholieren en MBO studenten. De leerlingen krijgen eerst een voorfilm te zien, kijken dan een recente film en voeren na afloop een gesprek over wat ze hebben gezien. Zo leren leerlingen belangrijke vaardigheden, zoals reflecteren op het werk van anderen en het gebruiken van beeld om gevoelens uit te drukken. Vaak worden de programma’s begeleid door een acteur of regisseur.  

Leerlingen uit het basis- en middelbaar onderwijs kunnen na afloop van het programma zelf aan de slag. In een workshop mogen ze zelf een film maken. Voor studenten zijn er aanvullende colleges. Daarbij gaan ze in gesprek over de film die ze hebben gezien en leren ze meer over de filmwereld.

Een van de films die vorig jaar in het programma voor het basisonderwijs was opgenomen, is De Wilde Stad. Hierbij leerden kinderen over dieren die ze in de stad kunnen tegenkomen. Er werd ook aandacht besteed aan verschillende soorten films, bijvoorbeeld de verschillen tussen een speelfilm en een documentaire.

Lees meer over De Wilde Stad

Wil jij als docent met je klas deelnemen aan een van de programma’s? Dan kan je reserveren via de website.

Nederlands Film Festival

Bron artikel en afbeelding: Nederlands Film Festival